Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο Ναύπλιο!
Ενημερώθηκα από τον τοπικό τύπο ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard ίδρυσε παράρτημα στο Ναύπλιο σε ένα διατηρητέο κτήριο που ανήκε στο Δήμο Ναυπλίου.
…Η επιλογή του Ναυπλίου, βέβαια, δεν είναι τυχαία. Μιας και οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζουν στην ελληνική αρχαιότητα και στη νεότερη Ελλάδα, το Ναύπλιο, ως πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την τουρκοκρατία και βασικό λιμάνι του Μυκηναϊκού πολιτισμού, επιλέχθηκε φυσικά και αβίαστα. Κατά τον διευθυντή του Κέντρου, Gregory Nagy, « το Ναύπλιο συμβολίζει τη συνέχεια του Ελληνικού Πολιτισμο, σε όλες τις όμορφες εναλλαγές του, για περίπου 4.000 χρόνια.».
Το παράρτημα του Ναυπλίου αποτελεί σημαντικό κομμάτι των προγραμμάτων κλασικών σπουδών του Harvard. Το πλαίσιο δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο είναι ανοιχτό προς όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για τον Ελληνικό Πολιτισμό, ιδιαίτερα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών και φοιτητών από τη χώρα μας, προσφέροντας ολοκληρωμένη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων του Κέντρου. Παράλληλα, προσφέρει προγράμματα πρακτικής άσκησης στους φοιτητές που φοιτούν στα αντίστοιχα ακαδημαϊκά τμήματα του πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, ενώ συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Διεθνών Προγραμμάτων του Harvard για την ενημέρωση προπτυχιακών φοιτητών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα. Επίσης, στο διαδικτυακό χώρο του Κέντρου, μπορούν να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν σε online συζητήσεις που αφορούν την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως τα κείμενα του Ομήρου, τους αρχαίους νόμους και πολλά άλλα ζητήματα σχετικά με το αντικείμενο δράσης του Κέντρου.
Από το περιοδικό «πυξίδα»
Μηνιαίο free press περιοδικό, Μάρτιος 2007, Τεύχος 03.
Περιμένουμε και εμείς να δούμε, με αγωνία, τα αποτελέσματα που θα έχει η κίνηση αυτή για την τοπική κοινωνία, ευελπιστώντας για το καλύτερο
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε προσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο και γενικως να πάρουμε μια εικόνα έστω και εξ αποστάσεως ;
Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν έχει όμως διευκρινισθεί αν η πρόσβαση θα παρέχεται σε όλους ή θα είναι μόνο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (καθηγητές και φοιτητές). Όσες φορές και να πέρασα απ’ έξω το βλέπω κλειστό!!!