“Ενδύεσθαι” Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος

Με έναν φιλόδοξο στόχο αρχίζει σήμερα η έκθεση «Ενδύεσθαι», που οργανώνουν στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας. Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια ευρύτατη γκάμα του τι σημαίνει ενδυμασία, από τις παραδοσιακές φορεσιές, την εξέλιξη της μόδας από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, την πρακτικότητα με μια συλλογή εσωρούχων, τους συμβολισμούς, με μια σειρά ρούχων με πολιτικά μηνύματα, το θεατρικό κοστούμι, που έχει παρουσία με ρούχα που έχουν σχεδιαστεί για να φορεθούν από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μέχρι τον Γιώργο Μάγγα…

…Απώτερος στόχος της έκθεσης όμως, όπως είπε χθες η πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, είναι να αποκτήσει έναν δικό του μόνιμο χώρο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο «Πολιτισμού του Ενδύματος» και ένα ερευνητικό κέντρο. Οπως σημείωσε η κ. Παπαντωνίου, ένας ιδανικός χώρος θα ήταν ένα από τα κτίρια του αεροδρομίου του Ελληνικού…

…Η έκθεση «Ενδύεσθαι» θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ένα τριήμερο συνέδριο (9-11 Απριλίου) με θέμα «Ενδύεσθαι: Ιστορικές, κοινωνιολογικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις», το οποίο διοργανώνεται από το ΠΛΙ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, το Μουσείο Μπενάκη και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στόχος τού συνεδρίου είναι η διερεύνηση των πολλών και διαφορετικών εκφάνσεων του ενδύματος τόσο από άποψη ιστορική και καλλιτεχνική όσο και ψυχολογική και κοινωνική…

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Παναγιωτη Παναγοπουλου με τίτλο

«Ενδύεσθαι», ελληνική μόδα από τη φουστανέλα έως τώρα

Εκθεση Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Μπενάκη

στη  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΔΩ

καθώς και στο άρθρο της Νατασας Mπλατσιου

«Ενδύεσθαι» στον χρόνο και στον χώρο

Πάνω από 6.000 ενδύματα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη

στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΔΩ

κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στο Μουσείο Μπενάκη
κάντε κλικ για να μεταφερθείτε στο Π.Λ.Ι.

Tagged ,

One thought on ““Ενδύεσθαι” Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος

Comments are closed.