Η αγροτική τάξη δεν πάει στον Παράδεισο
Δεν παράγουμε τίποτα, εισάγουμε τα πάντα και ο «έλληνας αγρότης»
κοντεύει να γίνει το πιο σύντομα ανέκδοτο. Να φταίει ο ίδιος;
Οι κυβερνήσεις; Η Ευρώπη και οι επιδοτήσεις; Ο καθηγητής στο Πάντειο
Πανεπιστήμιο Αντώνης Μωυσίδης διερευνά τους λόγους και τις αιτίες
για τα οποία η αγροτική τάξη απειλείται ρε ολική καταστροφή.
(Περιοδικό «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 23/01/2011)
Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη δεκαετία του ’40, με τις τεράστιες καταστροφές τόσο στην παραγωγή όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό από την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Η χώρα και ο αγροτικός κόσμος στη δεκαετία του ’50 βγήκαν βαθιά τραυματισμένοι. Αν συνυπολογίσουμε και την αγροτική μεταρρύθμιση του Μεσοπολέμου (που οι αγρότες έγιναν μεν ιδιοκτήτες, πολύ μικρών όμως κλήρων, η παραγωγή των οποίων μόλις που αρκούσε για την αυτοκατανάλωση), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση στην ύπαιθρο είχε το χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι αγροτικοί πληθυσμοί, παρέμειναν απομονωμένοι στην ύπαιθρο. Ήταν έρμαια της χωροφυλακής, του κάθε εκπροσώπου της εξουσίας, που έλεγχε και τις πιο απλές πτυχές της καθημερινής ζωής στην επαρχία. Η μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική, απάλλαξε το σύστημα από τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης. Δεν είναι τυχαίο ότι το ηλικιακά πιο νεαρό, ζωντανό, δημιουργικό και δυνάμει καινοτόμοτμήματου αγροτικού πληθυσμού προτίμησε την έξοδο διαφυγής από τον τόπο του. Η μετανά στευση λειτούργησε στην επαρχία ως ασφαλιστική δικλείδα για την εξουσία – που, διαφορετικά, θα είχε να αντιμετωπίσει συγκρουσιακές καταστάσεις. Αλλά εκείνο το προοδευτικό κομμάτι των αγροτών-οι οποίοι, ζώντας στο ημίφως της δημοκρατίας, είδαν στη μετανάστευση μια διέξοδο από την οικονομική και πολιτική καταπίεση μετέφερε το αίτημα της χειραφέτησης του στη μεγάλη πόλη, την Αθήνα.
Οι άνθρωποι που βγήκαν στη δεκαετία του 1960 στους δρόμους διεκδικώντας δικαιώματα, την καλυτέρευση της ζωής τους, δεν ήταν μόνο οι αστοί της πόλης, αλλά και οι επαρχιώτες που συγχρωτίστηκαν μαζί τους. Και πώς απάντησε το σύστημα στην πίεση; Με τη δικτατορία.
Ήδη από τη δεκαετία του ’60 η μηχανή στον αγροτικό τομέα έχει πάρει μπρος. Η μαζική μετανάστευση 1,5 εκατ. αγροτών από την ύπαιθρο διευκολύνει την επιβίωση όσων παρέμειναν σ’ αυτήν. Παράλληλα, ο αγροτικός τομέας σταδιακά εκσυγχρονίζεται, εκχρηματίζεται, εμπορευματοποιείται.
Δείτε μερικούς αριθμούς: 5 χιλιάδες τρακτέρ το 1951,23 χιλιάδες το 1963,67 χιλιάδες το 1971. Αντίστοιχα, αυξάνεται και η χρήση λιπασμάτων.
»Το 1961 το 80% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας ήταν αγροτικά προϊόντα και μόλις το 20% των εισαγωγών ήταν αγροτικά. Το παράδοξο είναι ότι αυτή η σχέση αλλάζει ριζικά με την ένταξη μας στην ΕΟΚ, οπότε υποχρεωνόμαστε να εισάγουμε από τις χώρες της Ευρώπης ό,τι μας έλειπε από τα αγροτικά προϊόντα – κυρίως κρέας, που ήταν μάλιστα ακριβότερο από τις εκτός ΕΟΚ χώρες, καθώς και γαλακτομικά προϊόντα. Φτάσαμε έτσι το 2008 να έχουμε ελλειμματικό εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα, που έφτασε περί τα 2,9 δισ. ευρώ».
Το 1961 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός στις κοινότητες,στα χωριά, που ζούσε από τη γεωργία ήταν το 85%.Το 2001 το ποσοστό αυτό κατέβηκε στο 37,7%, δηλαδή οι αγρότες έγιναν μειονότητα στο χωριό τους.
Με το ξέσπασμα της πετρελαϊκής κρίσης του 70 αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα μαζικής ανεργίας στις πόλεις της Ευρώπης, αλλά και στην Αθήνα.
»Αυτό σήμανε το τέλος της μετανάστευσης των αγροτών ως διεξόδου από τη φτώχεια τους. Π’ αυτό και από το 1981 παρατηρούμε, παρά τα προβλήματα, σταθεροποίηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο. Είναι τότε που η Ευρώπη επινοεί την πολιτική της πολυαπασχόλησης των αγροτών, που με διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα ευνοεί την περιφερειακή ανάπτυξη, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις τοπικής ανάπτυξης, αγροτουρισμό κλπ., με στόχο να ανακόψει το ρεύμα προς τις πόλεις της ανεργίας και, από την άλλη, να προλάβει το ενδεχόμενο διαμόρφωσης συγκρουσιακών συνθηκών στην επαρχία.
Με την επιδοματική και δασμολογική πολιτική της η Ευρώπη προσπάθησε να απαλλάξει τους αγρότες από τον διεθνή ανταγωνισμό και παράλληλα να εξασφαλίσει επάρκεια αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό της. Πράγμα που πέτυχε -τόσο καλά, όμως, που η παραγωγή άρχισε να γίνεται ασύμφορα πλεονασματική. Έτσι, ιδίως από τη δεκαετία του ’80, μπήκαν τα περίφημα πλαφόν παραγωγής με τον κανόνα της συνυπευθυνότητας, που σήμαινε ότι κάθε χώρα-μέλος είχε δικαίωμα συγκεκριμένης ποσότητας παραγωγής- που, αν την υπερέβαινε, την πλήρωνε. Αυτό ακριβώς συνέβη με το ελληνικό βαμβάκι.
Τα νούμερα από το 1981 της συνολικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μάς δείχνουν ότι μόλις το 20% των χρημάτων έρχονται στο νότο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει στις χώρες της Β. Ευρώπης. Και από αυτό το ποσοστό, το 80% καταλήγει στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και τις βιομηχανίες και ένα μόλις 20% μοιράζεται στους αγρότες.
Σήμερα πλέον εισάγουμε τα πάντα. Ακόμα και φασόλια στη χώρα της φασολάδας. Και εξάγουμεχύμαλάδι στην Ιταλία, που το τυποποιεί και το πουλάει σαν δικό της. Από τη στιγμή που ο αιγύπτιος ή ο χιλιανός ή ο κινέζος αγρότης ζει με 1 ευρώ την ημέρα, είναι εύλογο το προϊόν της παραγωγής του να είναι πολύ πιο φτηνό από εκείνο του έλληνα αγρότη.
Αν λάβουμε υπόψη μας τη διεθνή κρίση παραγωγής στα σιτηρά και το ρύζι και τους πολυεθνικούς γίγαντες που ελέγχουν τις αγορές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, ακόμα και των σπόρων, και οι οποίοι προαγοράζουν στα χρηματιστήρια την παραγωγή ολόκληρων κρατών, νομίζω ότι είναι επιτακτικό καθήκον για την Ελλάδα να διατηρήσει ένα μίνιμουμ αγροτικής παραγωγής προκειμένου να εξασφαλίσει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Συνεπώς, είναι απαραίτητο το κράτος να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, η οποία, χωρίς κάποια πολιτική επιδοτήσεων, είναι καταδικασμένη. Προσθέστε σ’αυτό και έναν αγροτικό πληθυσμό που γερνάει, τους νέους που απομακρύνονται από τη σκληρή ζωή στο χωράφι, τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία της χώρας και την αναιμική βιομηχανική της ανάπτυξη και έχετε ήδη το περίγραμμα ενός προβλήματος που δημιουργεί ένα άκρως δυσοίωνο μέλλον για τη χώρα».
ΠΗΓΗ
(Περιοδικό «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 23/01/2011)
[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=110206224645-e33f104efa1c42a5ac18ce9394c27428 docname=z______________ username=sxoliastis loadinginfotext=ZHTHMA%20AGROTIKO showhtmllink=true tag=rural width=420 height=297 unit=px]
One thought on “Ζήτημα αγροτικό: Εξίσωση με πολλούς αγνώστους”
Comments are closed.