Συνέντευξη της Βρετανίδας Νευροβιολόγου Σούζαν Γκρίνφιλντ
Στο περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Συνέντευξη στο Σπύρο Χατζηγιάννη
“Και τα μυαλά στο Ίντερνετ”
Θα σκεφτόμαστε σαν τον υπολογιστή, χωρίς κρίση και νόημα; Θα μας κάνουν το Facebook και το Twitter κοινωνικά
αυτιστικούς; Θα χάσουμε την ατομικότητα·Μι τη δημιουργικότητα μας, βιώνοντας τη ζωή μέσα από έναν
ομοιογενοποιημένο ψηφιακό κόσμο; Για τη*6ιασημη αγγλίδα νευροβιολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,
Σούζαν Γκρίνφιλντ, στο βαθμό που ο υπολογιστής δεν είναι εργαλείο αλλά αυτοσκοπός, η απάντηση σε όλα είναι ναι!
Η συνεχής διείσδυση του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα μας ίσως εντάξει στα πρώτα θύματα της το πιο μυστήριο, δυνατό και εύπλαστο όργανο του ανθρώπου, τον εγκέφαλο.
Το ίντερνετ φαίνεται να αλλάζει άρδην τον τρόπο σκέψης και δράσης μας, χαράζοντας μια νέα πορεία όχι μόνο για τις κοινωνίες μας, αλλά, πρωτίστως, για τον εγκέφαλό μας και τις πολύπλοκες λειτουργίες του.
Ολο και περισσότεροι νευροεπιστήμονες παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε την τεχνολογία, η οποία ίσως αλλάξει ανεπιστρεπτί τη σχέση των νέων γενεών με την πληροφορία και τη γνώση, αλλά και τον ίδιο τον ανθρώπινο εγκέφαλο στον 21ο αιώνα. Ανάμεσα τους ξεχωριστή θέση κατέχει η Σούζαν Γκρίνφιλντ, νευροβιολόγος, καθηγήτρια Συνοπτικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής του Ινστιτούτου για το μέλλον του μυαλού του ίδιου πανεπιστημίου.
Η Γκρίνφιλντ, στην προσπάθεια της να επιστήσει την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο νου η υπερβολική ενασχόληση (σε βαθμό εξάρτησης) με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «αλλαγή του μυαλού», θέλοντας να επισημάνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το ανθρώπινο είδος από αυτήν την ενασχόληση – ένας κίνδυνος παρόμοιος με αυτόν που εγκυμονεί για την ανθρωπότητα η κλιματική αλλαγή. Αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν τους φόβους της πρόωρους, η Γκρίνφιλντ επιμένει: Αν δεν κάνουμε σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα μας και να προφυλάξουμε τη μοναδικότητα της ύπαρξης μας, τότε κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ομοιογενοποιημένες προσωπικότητες.
Σήμερα οι νευροεπιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι ο εγκέφαλος μας αλλάζει από τη συνεχή επαφή μας με τις νέες μορφές τεχνολογίας. Και αυτό γιατί το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι η πλαστικότητα του, το ότι προσαρμόζεται πολύ καλά στο περιβάλλον που ζει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος, περισσότερο από κάθε άλλο ζωικό είδος, καταλαμβάνει τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θ’ αλλάξει ο εγκέφαλος μας από την επαφή του με το ίντερνετ, αλλά το πώς θα αλλάξει.
Η συνεχής επαφή μας με το ίντερνετ μπορεί να έχει κάποιες θετικές αλλαγές, όπως ένα υψηλότερο ΙQ του εγκεφάλου μας ή το γεγονός ότι μπορούμε να επεξεργαζόμαστε πολύ γρήγορα πολύπλοκες πληροφορίες, να εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα θέμα, έπειτα σε ένα άλλο, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όμως, αυτό δεν αποτελεί μόνο πλεονέκτημα: παρότι η ψυχονοητική λειτουργία του ατόμου βελτιώνεται, αυτό συμπεριφέρεται σαν ένα κομπιούτερ και αναπτύσσει μια ποικιλία αντιδράσεων απέναντι στην ποικιλία των νέων ερεθισμάτων που δέχεται. Το άτομο, όμως, έτσι κάνει αυτό που κάνει κι ένας υπολογιστής: δεν κατανοεί τι συμβαίνει!
Με όρους νευροχημείας, αυτός που παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι, για παράδειγμα, μοιάζει με χρήστη ναρκωτικών. Αισθάνεται μια έξαψη λόγω της διέγερσης να κερδίσει και νιώθει δυσφορία αν χάσει. Δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό καθαυτό το θέμα του παιχνιδιού – όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, μ’ ένα βιβλίο που διαβάζει.
Το ίντερνετ αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό όμως φαίνεται ότι θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου. Το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου, για παράδειγμα, αναπτύσσεται στο τέλος της εφηβείας. Αν κάποιος έφηβος, λοιπόν, ζει καθημερινά στο ψηφιακό περιβαλλόντων βιντεοπαιχνιδιών, παίρνοντας διαρκώς ρίσκα χωρίς συνέπειες, ζει δηλαδή σ’ ένα περιβάλλον όπου επικρατούν οι έντονες αισθήσεις στο εδώ και τώρα, αυτό προδιαθέτει τον εγκέφαλο του να έχει ένα λιγότερο ενεργό μπροστινό τμήμα αργότερα στη ζωή του. Ο έφηβος αυτός συνεχώς προβάρει μια δραστηριότητα η οποία συνήθως σχετίζεται με τον εγκέφαλο παιδιών παθολογικών τζογαδόρων ή σχιζοφρενών…
Η ουσία ενός βιβλίου είναι ότι έχει αρχή, μέση και τέλος και μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Η ανάγνωση του δεν έχει χρονικούς περιορισμούς. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι γρήγορα διαβάζοντας, να απαντήσεις σε κάτι, να είσαι διαδραστικός. Αντιθέτως, είσαι παθητικός, γραμμικός και όσο αργός επιθυμείς.
»Η σχέση με το ίντερνετ απαιτεί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο ακριβώς τα αντίθετα στοιχεία. Ίσως το να είσαι παθητικός ακούγεται κακό, αλλά, στην ουσία, είναι κάτι καλό γιατί έτσι σκεφτόμαστε! Χρειάζεται να φρενάρουμε τον εγκέφαλο μας και χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάτι, ώστε αυτό το κάτι να μας οδηγήσει σε κάτι άλλο. Για να σκεφτούμε, λοιπόν, το μυαλό μας πρέπει να προπονείται ακολουθώντας μια ξεκάθαρη σειρά. Και αυτό δεν συμβαίνει όταν έχουμε μια άναρχη, χαοτική πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του ίντερνετ.
Η νοοτροπία τού “αυτό που βλέπεις είναι αυτό που είσαι”, που δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις ότι οι άλλοι μπορεί να αισθάνονται διαφορετικά από σένα, πηγάζει και από το γεγονός ότι με το Facebook και τοTwitter δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους γύρω μας. Όταν μιλάμε σε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, αναλύουν με τη ματιά του, τον τόνο της φωνής του, τη γλώσσα του σώματος του, μπορούμε να τον αγγίξουμε. Αυτή η πολυδιάστατη, ανθρώπινη επικοινωνία ακρωτηριάζεται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Συνηθίζουμε έτσι να συναντάμε ανθρώπους ολοένα και λιγότερο εκτός διαδικτύου και αυτό μας κάνει σχεδόν αυτιστικούς!
Όσο περισσότερο χρόνο σπαταλά κανείς μπροστά σε μια οθόνη τόσο λιγότερο χρόνο έχει να αναπτύξει άλλες δραστηριότητες. Ανησυχώ για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο περιορίζει το φάσμα των δυνατοτήτων της ζωής πολλών ανθρώπων. Ένα chat room από μόνο του δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, αλλά αν, με τη χρήση του, ξεχνάμε να πάμε μια βόλτα μ’ έναν φίλο μας, να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση μ’ έναν γνωστό μας ή να διαβάσουμε ένα βιβλίο, αφήνοντας τις λέξεις να βυθιστούν αργά στο μυαλό μας, και αντ’ αυτού ανταλλάσσουμε σύντομα και πολύ γρήγορα μηνύματα στο ίντερνετ, του τύπου Όλα καλά; Πώς πάει;” κ.λπ., τότε ο εγκέφαλος μας λειτουργεί όπως ένα κομπιούτερ. Και η ειρωνεία είναι ότι η γενιά μας ζει περισσότερα χρόνια και έχει πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο από κάθε άλλη γενιά…
Εάν ο εγκέφαλος μας είναι συνδεδεμένος με ένα ψηφιακό περιβάλλον και αν το περιβάλλον αυτό γίνεται ολοένα και πιο ομοιόμορφο, τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος της ατομικής μας ιδιαιτερότητας. Εάν ζεις συνεχώς μια ομοιογενοποιημένη διαδικτυακή ζωή, την ίδια με όλους αυτούς που είναι on line παντού γύρω σου, χωρίς παρελθόν, χωρίς μέλλον, χωρίς να έχεις άμεσα βιώματα μέσα στον πραγματικό, μη ψηφιακό κόσμο, τότε δεν θα διαφοροποιείσαι από τους υπόλοιπους.
Το πρώτο πιθανό σενάριο είναι ότι θα καταλήξει ο καθένας μας να συμπεριφέρεται σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής και να προτιμά να αλληλεπιδρά με άλλα κομπιούτερ και όχι με ανθρώπους. Κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει ώς έναν βαθμό, καθώς πολλοί αισθάνονται πιο άνετα μπροστά σε έναν υπολογιστή.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι πολλοί λάτρεις του διαδικτύου, ζώντας μια ζωή μπροστά σε μια οθόνη (κάτι που τους στερεί τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου), αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αγκαλιάσουν πάσης φύσεως φόνταμενταλιστικά κινήματα. Είναι ένα πολύ ελκυστικό αντίδοτο το να συμμετέχεις σε μια συλλογική φαντασίωση που σε οδηγεί να αδιαφορείς για την ιδιαιτερότητα σου.
Το τρίτο σενάριο το οποίο φυσικά προτιμώ και για το οποίο αγωνίζομαι, αφορά την προσπάθεια μας να καλλιεργήσουμε την τεχνολογία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθανθούν την αίσθηση της ταυτότητας τους, της ατομικότητας τους και της αυτοεκπλήρωσής τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της έκφρασης της δημιουργικότητας τους. Όμως, για να συμβεί αυτό, πρέπει τα άτομα να είναι ενεργά και όχι παθητικοί δέκτες, πρέπει να κατανοούν όσα συμβαίνουν γύρω τους και όχι απλώς να επεξεργάζονται πληροφορίες – και νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή τα κομπιούτερ δεν βοηθάνε τους ανθρώπους να πετύχουν κάτι τέτοιο.
Βιογραφικό της νευροβιολόγου Σούζαν Γκρίνφιλντ
- Γεννήθηκε το 1950 στο Λονδίνο
• Στην εφηβεία της χειρούργησε ένα νεκρό κουνέλι για να
δει για πρώτη φορά στη ζωή της έναν εγκέφαλο, ενώ στα 16 της πειραματιζόταν με τον εγκέφαλο του τρίχρονου τότε αδερφού της, μαθαίνοντας του το ελληνικό αλφάβητο!
•Στο επίκεντρο της έρευνας της είναι η μελέτη των ασθενειών του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
•Το 1995 δημοσιεύει τη δικιά της θεωρία για τη συνείδηση με το βιβλίο της «Ταξίδι στα κέντρα του μυαλού».
•Από το 1998 ώς το 2010 ήταν πρόεδρος στο διεθνούς φήμη Βασιλικό Ινστιτούτο της Μ. Βρετανίας, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του οργανισμού σε αυτήν τη θέση.
•Το 2005 ίδρυσε το Κέντρο για την Επιστήμη του Μυαλού στην Οξφόρδη. Είναι διευθύντρια αυτού του κέντρου, όπως και του Ινστιτούτου για το Μέλλον του Μυαλού της
•Εχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, ενώ το 2000 η «Ομπσέρβερ» την ανακήρυξε Γυναίκα της Χρονιάς. Σήμερα θεωρείται η κορυφαία γυναίκα επιστήμονας στην Αγγλία.
•Τον Μάρτιο του 2010 έδωσε διάλεξη με τίτλο «Το ελληνικό μυαλό οτον μοντέρνο κόσμο» στο Πανεπιστήμιο Royal Holoway του Λονδίνου, όπου ανέλυσε τη σημασία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.
•Ανάμεσα στα βιβλία της συγκαταλέγεται το “Tomorrow’s People: How 21st Century Technology is changing the way we think and feel” (εκδ. Allen Lane 2003) στο οποίο αναλύει τους κινδύνους κατακλυσμιαίων αλλαγών στον εγκέφαλο και την ανθρώπινη φύση των επόμενων γενεών από την τεχνολογική επανάσταση.
One thought on “Το Ίντερνετ και εμείς…”
Comments are closed.