Το Βιβλιοπωλείο ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΦΟΡΜΕΣ και οι εκδόσεις Ψυχογιός
σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τη συγγραφές Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη,
με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου “ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ”
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ.Ρούβαλη
«ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑΣ, Η ψυχή του Ναυπλίου»
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και οι εκδόσεις «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του συμπολίτη μας Γιώργου Ρούβαλη, με τίτλο:
«ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑΣ, Η ψυχή του Ναυπλίου» στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 και ώρα 19:30.
Ομιλητές: Μάρω ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ – ΑΔΑΜΗ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π. – Δρ. Γιώργος ΚΟΝΔΗΣ, Κοινωνιολόγος και οι κάτοικοι της γειτονιάς: Ελένη ΚΟΒΒΑΤΖΗ, συνταξιούχος, Τάκης Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, έμπορος σε συνομιλία με τον συγγραφέα.
Στην ιστορική και πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου υπάρχει μια παλιά, γραφική γειτονιά, σκαρφαλωμένη στη μέση του βράχου της Ακροναυπλίας. Είναι ο Ψαρομαχαλάς, η πιο παλιά γειτονιά του σύγχρονου Ναυπλίου, που χτίστηκε από τους Βενετσιάνους γύρω στο 1500, ενώ τα προγενέστερα χρόνια η πόλη περιοριζόταν στην Ακροναυπλία, στην κορυφή του λόφου.
Το όνομά του προέρχεται από τους ψαράδες, που έμεναν και μένουν εκεί και κάπως από την εγκατάσταση Ψαριανών προσφύγων μετά την καταστροφή του νησιού τους το 1824. Είναι μια παραδοσιακή γειτονιά με σπιτάκια λαϊκής τεχνοτροπίας, συνήθως ξύλινα και εύθραστα, ασπρισμένα και νοικοκυρεμένα, λες και βρίσκεσαι σε νησί. Πολλοί τουρίστες αγνοούν ή δεν ευκαιρούν να ανέβουν εκεί και είναι κρίμα, γιατί το χρώμα του είναι μοναδικό. Οι κάτοικοί του είναι ακόμα ψαράδες, φτωχοί άνθρωποι, αλλά και μικροϋπάλληλοι και σήμερα ιδιοκτήτες πανσιόν και μικρών ξενοδοχείων με όλα τα κομφόρ. Έχουν από παλιά μια περηφάνια για τη γειτονιά τους, ένα εύθυμο και σκωπτικό πνεύμα και παράδοση στην καντάδα και το τραγούδι.
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές στον Ψαρομαχαλά, καθώς και πολλές μαρτυρίες ηλικιωμένων κυρίως κατοίκων του. Θυμούνται πώς ήταν η γειτονιά του τη δεκαετία του ’30, αλλά και ’40, ’50, ’60 και ’70, όταν η ζωή ήταν φτωχική αλλά απλούστερη. Υπάρχουν ακόμα πολλές παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες των οικογενειών τους και άλλες παλιές φωτογραφίες της γύρω περιοχής. (Προμαχώνας, Πέντε Αδέλφια, Μεντρεσές, κ.λπ.). Αναβιώνει έτσι μια ολόκληρη εποχή για τον σημερινό επισκέπτη, που έχει την ευκαιρία να μείνει σε κάποια από τις μικρές πανσιόν της γειτονιάς και να απολαύσει την ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και την εξαιρετική θέα της μαγευτικής πόλης και του Αργολικού Κόλπου από ψηλά.