«Τα καλύτερα μας χρόνια» ένα νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αντωνίου
ΤΡΙΑΝΟΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 στις 8. 30′ μμ
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. την Κυριακή 16 Ιουνίου και ώρα 8:30 μμ ,στο ΤΡΙΑΝΟΝ ,διοργανώνουν εκδήλωση , στην οποία θα γίνει παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου – ερευνητή Γιώργου Αντωνίου με τίτλο « Τα καλύτερα μας χρόνια». Προλογίζει ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, ιστορικός – αρχειονόμος, Αρχεία Νομού Αργολίδας.
Παράλληλα στο φουαγιέ θα πραγματοποιηθεί έκθεση παλαιών φωτογραφιών από τη γυμνασιακή ζωή άλλων εποχών στο Ναύπλιο.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
«Τα καλύτερα μας χρόνια» ένα νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αντωνίου
Ένα νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου- ερευνητή Γιώργου Αντωνίου, με τίτλο Τα καλύτερά μας Χρόνια, που αναφέρεται στην Γυμνασιακή ζωή όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο ενάμιση αιώνα στο νομό μας, θα προβληθεί την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στο Τριανόν της πλατείας Συντάγματος Ναυπλίου. Επίσης στο φουαγιέ, θα υπάρχει πλούσια Φωτογραφική Έκθεση με δεκάδες μεγεθυμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Γυμνασιακή ζωή στο Ναύπλιο όπως αυτή εξελίχθηκε , από τη δεκαετία του 1930, έως την δεκαετία του 1970. Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Ναυπλίου και ο ΔΟΠΠΑΤ.
«Τα καλύτερα μας χρόνια»
Πρόκειται για μια νέα δουλειά του Γιώργου Αντωνίου, ο οποίος φέρνει στη δημοσιότητα εκατοντάδες παλιές ασπρόμαυρες ξεχασμένες φωτογραφίες, παλαιά έγγραφα, δημοσιεύσεις, πλούσιο σχολικό αρχειακό υλικό, ιστορικά στοιχεία, συνεντεύξεις με παλαιούς μαθητές, ένα πολύτιμο υλικό, που φωτίζει πτυχές της Γυμνασιακής ζωής κατά την προαναφερόμενη χρονική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης της εκδήλωσης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις πρώτες προσπάθειες για τη σύσταση Γυμνασίων στην Αργολίδα κατά τις πρώτες δεκαετίες του προπερασμένου αιώνα, τις συνθήκες που επικρατούσαν στην εκπαίδευση τότε, τις αυστηρές παιδαγωγικές – αλλά και γενικότερες – κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής, από το 1834 που ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας μας στο Ναύπλιο, έως και τη δεκαετία του 1970.
«Τα καλύτερα μας χρόνια»
Προγράμματα μαθημάτων, ποινές μαθητών, εθνικές γιορτές (θεατρικά σκετς, εθνικοί χοροί), τις μαθητικές παρελάσεις, τις γυμναστικές επιδείξεις, τους διανομαρχιακούς αγώνες στίβου, τις σχολικές αθλητικές ομάδες, τις περιβόητες εκδρομές – με τις σκανδαλιές τους – στην περιοχή μας, αλλά και ανά την Ελλάδα. Επίσης την ασφυκτική εξωσχολική ζωή, τις νεανικές παρέες και τα τοπικά μουσικά νεανικά συγκροτήματα, τα Λευκώματα (τι εστί γυνή, τι εστί ανήρ, τι εστί Έρως). Ακόμη στιγμιότυπα από τη δράση των Προσκόπων, του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, τις Τεχνικές Σχολές, τα φροντιστήρια της εποχής.
«Τα καλύτερα μας χρόνια»
Μέσα από το ντοκιμαντέρ αλλά και από την Φωτογραφική Έκθεση ξεπηδούν, ξυπνούν ξεχασμένες μνήμες των ανήσυχων νεανικών χρόνων της ανεμελιάς, έρχονται πίσω στο νου και συγκινούν, εικόνες παλιών φίλων και συμμαθητών με τους οποίους έχουν χωρίσει οι δρόμοι εδώ και αρκετά χρόνια, καθηγητές και καθηγήτριες της εποχής, οι σχολικές αίθουσες και οι αυλές, αγαπημένα πρόσωπα και χώροι που τείνουν να σβηστούν από τη μνήμη με το πέρασμα του χρόνου. Εικόνες μαθητών από τα χωριά της Αργολίδας που έρχονταν καθημερινά, η νοίκιαζαν ένα δωμάτιο στην πόλη για διαμονή και μελέτη – φορώντας το πηλίκιο με την κουκουβάγια – ή τις μαθήτριες με την μπλε ποδιά και το άσπρο γιακαδάκι, εικόνες νοσταλγικές, που στη σημερινή σκληρή μας εποχή, τις αποζητάμε σαν βάλσαμο.
«Τα καλύτερα μας χρόνια»
Πέραν των άλλων, όλο αυτό το τεράστιο οπτικό υλικό – αλλά και άλλο που είναι αδημοσίευτο – αποτελεί σημαντική συμβολή στην τοπική Εκπαιδευτική ιστορία και μπορεί να αξιοποιηθεί από τοπικούς ερευνητές, από την τοπική Εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και από οποιονδήποτε αγαπά και ενδιαφέρεται για το παρελθόν του τόπου μας.
«Τα καλύτερα μας χρόνια»
Σημειώνουμε, ότι για τη σημασία και τον ρόλο του αρχειακού υλικού θα μιλήσει στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ιστορικός – Αρχειονόμος, από τα Αρχεία νομού Αργολίδας.