Οικογενειακές επιστολές, παλιές ιστορίες — 1903, Ναύπλιο
Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Πίσω στα Παλιά
Γράφει η Ευαγγελία Π. Οικ….. στο Ναύπλιο προς την μητέρα της Ελένη Α. Λε…, το γένος Λύ.., στο Λεωνίδιο.
Διατηρώ την ορθογραφία, την προφορά και τον τονισμό (πλην του πολυτονικού).
Ναύπλιον την 17 Φεβρουαρίου 1903
Σεβαστή μου Μητέρα,
Την επιστολή σας ελάβαμεν και εχάρημεν δια την υγείαν σας καθώς και ημείς υγιαίνομεν, άδομεν ότι ελάβητε και τα γλυκά έπειτα από οκτώ ημέρας τί να σας κάμωμεν αυτός ο τόπος εκατάντησεν να μην ημπορεί κανείς να στήλην τίποτε, ο Αντωνάκης είνε εντελώς καλά και τον ευγάλαμεν από τα χθες έξω όπου είνε ο καιρός καλός, υπέφερεν πολύ από το κρυολόγημα γράφετε να μην το δίδω της Μαρίας να κυμάτε μαζύ δεν τα δίδω τα παιδιά να κυμηθούν ποτέ μαζύ της μόνον τότε όπ ελευθερώθηκα διότι δεν εχωρούσαν εις το δωμάτιον και της τα έδοσα και με τα εκρύουν και τα τρεία διότι η κυρά τα έχει φτιάσην με έναν υπηρέτην του ξενοδοχείου απέναντην και φένετε θα άνηγεν την νύκτα το παράθυρον και εκρύοσαν, μη ρωτάτε τι τραβήξαμε την κυρά Μαρία την είχεν ξεμιαλήσην φένετεν αυτός και εζητούσιν να μας φύγη αλλά με κάτι παρατηρήσις που της εκάμαμεν και εφοβερήσαμεν και ατόν και επεριορήσθη και αυτήν την συμβουλεύσαμεν και ησύχασαν δια την ώραν και δεν λέγη πλέον τίποτε δια φευγάλαν και μη ρωτάτε την στεναχωρίαν μας εφοβηθήκαμεν να μην μας φύγει και τι να κάμωμεν με δύο μωρά και την κολακεύομεν όλον με το καλόν δια να καθήσην έχει τον νου της δια τας Αθήνας να είνε όμως παλαβή την μίαν ώραν λέγη θα φύγη την άλλη λέγη δεν θα φύγη ποτέ, την Αναστασίαν δεν την εδιώξαμεν ακόμη διότι δεν μας την έφερον ακόμη την άλλην και τώρα μας χρειάζετε δια την κούνιαν όλην την ημέραν εκεί την έχωμεν και κουνάη, ο Δράκος** είνε καλά και παχένη είναι χαρητομένος δεν ακούετε δια παιδάκι όλην την ημέραν κυμάτε καθώς και την νύκτα μία φορά συκόνετε δεν ενοχλήθη ποτέ από κόψημον δεν του δίδω τίποτε άλλον από το δικό μου γαλά φοβούμεν δια το στομαχάκη του να μην πάθη και υποφέρομεν σαν τον Αντωνάκη θα του δίδω δικόν μου γάλα ακόμη δύο μήνες με είπεν ο Ιατρός δια να δυναμόσιν το στομαχάκην του καλά και κατόπιν θα αρχήσω το ξένω.
Από την Μαριγώ*** χθες είχαμεν επιστολήν της και είνε καλά κρύο πολύ κάμη και εκεί και υποφέρη από το κρύο και εδώ το ίδιον κάμη, με γράφετε να σας γράψω τι δώρον έφερεν η Μαριγώ στα παιδιά τους έφερεν πολλά παιχνίδια και γλυκά. Με την Ύδραν**** θα λάβετε μισό αρνί ολίγα λουκάνικα ολίγα μήλα και ολίγον τυρί δια το ειδή ο Μιχαλάκης***** το κατασκευάζουν εις την τύρινθον είνε πολύ ωραίον σας το στέλνη ο Αντωνάκης δια την εορτήν του. Ελάβαμεν και τα μπιλιέτα σας δια την εορτήν του και σας ευχαριστούμεν.
Τους ασπασμούς μας εις τον Μιχαλάκη.
Σας προσκηνούμεν
όλοι η κόρη σας Ευαγγελία******
(Συνεχίζεται)
** Δράκο έλεγαν το αβάφτιστο παιδί, δηλαδή ‘φίδι’ – μία πανάρχαια συνήθεια. Το φίδι θεωρείται προστάτης του σπιτιού και πνεύμα των προγόνων στην αρχαία Ελλάδα.
O ”δράκος” μετέπειτα Λευτέρης τον Δεκέμβρη του ’44 νοσηλευόταν στο Σωτηρία με φυματίωση. Από πληροφορίες συνάγουμε ότι συντάχθηκε με τους αμυνόμενους στην επίθεση που δέχθηκε το Σωτηρία από τα στρατεύματα του Σκόμπυ, αιχμαλωτίστηκε κι εκτελέστηκε. Αγνοείται.
*** Η αδελφή της Ευαγγελίας — Μαριγώ Χρηστο…. παντρεμένη στον Πειραιά με χρηματιστή, οι παράτολμες επενδύσεις του οποίου έμελλαν να προκαλέσουν την οικονομική καταστροφή της οικογένειας το 1917.
**** Πλοίο
***** Ο αδελφός της Ευαγγελίας, νονός του Αντώνη.
Ο Μιχαήλ Λεκός ”φοιτήσας εις την Φιλοσοφικήν και την Ιατρικήν Σχολήν των Αθηνών” ήταν avant la lettre θιασώτης της υγιεινής διατροφής και της ωμοφαγίας. Συγγραφέας του εγχειριδίου ”Αλλαγή Κατευθύνσεως” και του εγχειριδίου ”Γραμματική της Τσακωνικής Διαλέκτου” εφάρμοσε τις σοσιαλιστικές του ιδέες χαρίζοντας μέρος της κτηματικής του περιουσίας στους ”σέμπρους” του (καλλιεργητές).
****** Η Ευαγγελία ήταν η μητέρα της γιαγιάς μου Ελένης, αγέννητης ακόμα.
http://pisostapalia.blogspot.gr/2011/12/1903.html