Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και στην Ανατολή

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και στην Ανατολή

από τον Γάλλο ζωγράφο Étienne Rey 

όπου αποτύπωσε την περιοχή μας το 1843

rsz_1Étienne_rey_1

Ο Γάλλος ζωγράφος Etienne Rey (1789-1867), από τους πρώτους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών στη Λυών και διευθυντής του Μουσείου και της Σχολής Σχεδίου στη Βιέννη, ήταν εξαιρετικός δάσκαλος, δημοσίευσε εγχειρίδιο για την τεχνική της εγκαυστικής και υπήρξε μέλος πολλών καλλιτεχνικών εταιρειών. Ταξίδεψε σε μεγάλη ηλικία στην Ανατολή, το 1843, συντροφιά με τον επίσης ζωγράφο και συνάδελφό του Α. Chenavard και τον αρχιτέκτονα J.M. Dalgabio. Ξεκίνησαν από τη Μασσαλία και μέσω Ιταλίας και Μάλτας περιηγήθηκαν για πέντε μήνες στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και για μικρό χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο.

La Grèce et une partie de l'Archipel.

Οι αποτυπώσεις του Rey με θέματα της Αθήνας, από την περίοδο του Όθωνα, και οι υπόλοιπες, κυρίως από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Σύρο, την Κωνσταντινούπολη, την Τρωάδα και την περιοχή της Σμύρνης, δημοσιεύτηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το ταξίδι, γιατί ο Rey θέλησε να χαράξει ο ίδιος τις λιθογραφίες από τα πρωτότυπα σχέδιά του. Πέθανε πριν προλάβει να δει την έκδοση των έργων του. Τις εικόνες συνοδεύουν παρασελίδιες σημειώσεις, σαν ημερολόγιο, με πληροφορίες σχετικές με το ταξίδι. Τα επιχρωματισμένα χαρακτικά, με τις αποτυπώσεις των μνημείων κυρίως, μοιάζουν περισσότερο με υδατογραφίες αποδίδοντας τον χώρο σε μαλακό και ήρεμο φως.

Επισκέφθηκε και την Αργολίδα και σχεδίασε αρκετές αρχαιότητες όπως  το Άργος, οι Μυκήνες και η Επίδαυρος.

de Tirynthe. Nauplie dans le golfe d'Argos
Άποψη των τειχών της αρχαίας Τίρυνθας. Στο πρώτο επίπεδο απεικονίζεται η Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας (σήμερα Αγροτικές Φυλακές), την οποία ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στο βάθος διακρίνονται το Ναύπλιο και το Μπούρτζι.

 

Tombeau d'Agamemnon à Mycènes.
Ο Θολωτός τάφος στις Μυκήνες, γνωστός και ως “Θησαυρός του Ατρέως” ή “τάφος του Αγαμέμνονα”.

 

Theâtre d'Argos.
Άποψη του Αρχαίου Θεάτρου του Άργους.

 

Άποψη των τειχών της αρχαίας Τίρυνθας.
Άποψη των τειχών της αρχαίας Τίρυνθας.