«Ο Καρούζος μας εμπνέει»
Τιμητική Εκδήλωση εις μνήμην του ποιητή Νίκου Καρούζου
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με τονΠροοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης”, στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συμποσίο «Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής» σας προσκαλούν την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, και ώρα 6.30 μ.μ στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, Πλατεία Φιλελλήνων, Ναύπλιο, στην Εκδήλωση εις μνήμην του ποιητή Νίκου Καρούζου «Ο Καρούζος μας εμπνέει»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.30 – 18.35 Έναρξη της εκδήλωσης, προσφωνήσεις από τον Διευθυντή του ΚΕΣ, Ιωάννη Πετρόπουλο.
18.35 – 18.45 Εισήγηση «Ο Νίκος Καρούζος όπως τον γνώρισα» Στρατής Χαβιαράς, Συγγραφέας
18.45 – 19.00 Εισήγηση «Η Καθημερινότητα και απογοήτευση ως αίσθηση: μια μελέτη του έργου του Νίκου Καρούζου» Fernanda Lemos de Lima, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
19.00 – 19.15 Εισήγηση «Η αγωνία και η απόγνωση: μια αισθητική της πτώχευσης στο έργο του Νίκου Καρούζου» Luciana Póvoa de Almeida Silva, Καθηγήτρια του ελεύθερου προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
19.15 – 19.30 Εισήγηση “Η Ελλάδα και οι Έλληνες στην ποίηση του Νίκου Καρούζου, με επίκεντρο την Αττική και την Αργολίδα” Δώρα Μέντη, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διδάσκουσα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.
19.30 – 19.45 Εισήγηση «Ο Καρούζος ως άνθρωπος» Άρης Βετούλης, Ιατρός Εισήγηση «O ποιητής Νίκος Καρούζος και η δυσημερία του στήθους» Γιώργος Πατρινιός, Ποιητής.
19.45 – 20.10 Προβολή αφιερώματος στο Νίκο Καρούζο, εκπομπή Μονόγραμμα αφιερωμένη στο Νικό Καρούζο, από τα αρχεία της ΕΡΤ.
Παράλληλη έκθεση με τα ζωγραφικά έργα και χειρόγραφα του Νίκου Καρούζου (ιδιωτική συλλογή Γεωργίου και Χριστίνας Ξένου) στις Αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης του Βουλευτικού Ναυπλίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 14 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Λίγα Λόγια
Ο Νίκος Καρούζος όπως τον γνώρισα
Στρατής Χαβιαράς, Συγγραφέας
Περίληψη:
Ο Στρατής Χαβιαράς θα ανατρέξει τη γνωριμία και τη φιλία του με τον ποιητή Νίκο Δ. Καρούζο στις δεκαετίες 1950 και 1960 στο πλαίσιο των λογοτεχνικών ομάδων στο καφέ του Λουμίδη (Πατάρι), τότε Σταδίου 32. Θα αναφερθεί στις λογοτεχνικές προσωπικότητες που σύχναζαν εκεί, τις φιλίες, τις έριδες, την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα τριών γενεών δημιουργών, εστιάζοντας στην ποίηση και την προσωπικότητα του Νίκου Καρούζου. Ο Χαβιαράς θα ολοκληρώσει την ομιλία του εστιάζοντας στην αλληλογραφία του με τον ποιητή και τις μεταφράσεις έργων του στην αγγλική γλώσσα, την απαγγελία τους στο WILD Radio Boston, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα The Voice of Greece, καθώς και τη δημοσίευσή τους στο λογοτεχνικό περιοδικό Arion’s Dolphin
Η Καθημερινότητα και απογοήτευση ως αίσθηση: μια μελέτη του έργου του Νίκου Καρούζου
Fernanda Lemos de Lima
Περίληψη:
Ο στόχος μου σε αυτή την ανακοίνωση είναι να διερευνήσω την καθημερινότητα ως σημαντικό θέμα στην ποίηση του Νίκου Καρούζου. Το θέμα αυτό εκφράζεται στις αντίθεσεις των συναισθημάτων μπροστά σε αυτό που κερδίζουμε και χάνουμε εξαιτίας της ταχύτητας της νεωτερικότητας της ζωής και του κενού νόηματός της.
Ακόμα κι αν υπάρχει η ελπίδα σε κάποια ποιήματα, αυτή συχνά χάνεται για την ποιητική φωνή του Καρούζου. Η ποιητική αυτή φωνή εκδηλώνεται μέσα από την αίσθηση της καθημερινότητας στην εποχή της νεωτερικότητας.
Με τη βοήθεια των θεωριών του Μπένγιαμιν και του Αντόρνο θα εξετάσω επίσης τον ρόλο του ποιητή ως κριτικού της σύγχρονης εποχής.
Η αγωνία και η απόγνωση: μια αισθητική της πτώχευσης στο έργο του Νίκου Καρούζου
Luciana Póvoa de Almeida Silva
Περίληψη
Η «πτώχευση», η οποία διαπερνάει την ανθρώπινη καστάσταση, εκφράζεται από την ποιητική φωνή στο έργο του ποιητή της Αργολίδας Νίκου Καρούζου. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στο θέμα της αισθητικής της πτώχευσης, χρησιμοποιώντας ως θεωρητική βάση τις μελέτες του Σαίρεν Κίρκεγκωρ σχετικά με την αγωνία και την απόγνωση, οι οποίες είναι εγγενείς στο άτομο.
Μέσα από αυτόν τον φιλοσοφικό προβληματισμό, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον διάλογο μεταξύ του έργου του Νίκου Καρούζου και των θεωριών και των αντιλήψεων του Κίρκεγκωρ και, επομένως, την έκφραση μιας συγκεκριμένης αισθητικής που σχετίζεται με την πτώχευση των βεβαιοτήτων και των εσωτερικών και εξωτερικών διαδικασιών του ανθρώπου.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες στην ποίηση του Νίκου Καρούζου, με επίκεντρο την Αττική και την Αργολίδα
Δώρα Μέντη
Περίληψη
Στα πρώτα ποιητικά βιβλία του Νίκου Καρούζου εγγράφεται μια ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας. Η πόλη της δεκαετίας του ’60 που τον φιλοξενεί είναι φτωχή (“φτώχεια, φωτιά, φαρμάκι ο τόπος”) μα οι ωχροί Έλληνες κοιτούν ψηλά στον ουρανό, στ’ αστέρια. Παράλληλα, οι πραγματικές αλλά και οι ονειρικές διαφυγές που του προσφέρει η φύση τροφοδοτούν με λυρική ευαισθησία την καταγραφή των σύγχρονων κοινωνικών αδιεξόδων. Πρόκειται κυριολεκτικά για έναν λογοτεχνικό χάρτη ενός ανέστιου ή πλάνητα, ο οποίος πορεύεται σε μια διαρκή αναζήτηση της ομορφιάς, ανακαλώντας τις ποικίλες μυθολογικές και ιστορικές επιστρώσεις που συνθέτουν την πατρίδα. Με οδηγό αυτόν τον λογοτεχνικό χάρτη θα μεταφερθούμε σε παλαιότερες μορφές ζωής που αποτύπωσε η ποίηση και θα κινηθούμε σταδιακά από την αστική περιήγηση της Αθήνας στα αργολικά μέρη της γενέτειρας.