Η πυρκαγιά στο Κυβερνείο ή Παλάτιον, στις 16 Οκτωβρίου 1929
Το “Κυβερνείο” του Καποδίστρια ή “Παλάτιον” του Όθωνα
(Στο επόμενο, δημοσιεύματα της εποχής)
Το Κυβερνείο ή «Παλατάκι», κατασκευάστηκε το 1829 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πασκουάλε Ιππολίτι.
Αρχικά ήταν το σπίτι Τούρκου, το οποίο αγόρασε με τον περιβάλλοντα χώρο, ο Πανούτσος Νοταράς, με σκοπό τη δημιουργία του Κυβερνείου ή «Παλατίου της Κυβερνήσεως».
Το 1829 αρχίζουν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου και τελειώνουν τον ίδιο χρόνο. Η δαπάνη, συγκριτικά με άλλα κτήρια της πόλης, δεν ήταν μεγάλη. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια εκεί έγινε δημόσιο προσκύνημα στη σορό του. Υπήρξε η έδρα του διαδόχου και αδερφού του, Αυγουστίνου, και αμέσως μετά χρησιμοποιήθηκε ως το Ανάκτορο του ΌΘωνα, όπου το αποκαλούσαν «Βασιλικόν Παλάτιον».
Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, συνεχίζει για κάποια χρόνια να διατηρεί τη χρήση του ως Ανάκτορο του Όθωνα και μετά από κάποια χρόνια ασάφειας στέγασε τη Νομαρχία, την Εφορία και το Ταχυδρομείο της πόλης.
Στο τέλος του αιώνα (1899) σε μια επίσκεψη του τότε Βασιλιά Γεωργίου του Α’, όπως παρουσιάζουν οι εφημερίδες της εποχής, το κτήριο χαρακτηρίζεται «ετοιμόρροπο» και «ερείπιο».
Στις 5 το πρωί της Τετάρτης, 16ης Οκτωβρίου 1929, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία και το κατέστρεψε ολοσχερώς.
Το γεγονός προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και οι εφημερίδες μιλούσαν για εθνική απώλεια η οποία εντοπιζόταν όχι μόνο στην καταστροφή του κτηρίου αλλά και στην καταστροφή του Καποδιστριακού αρχείου.
Από τότε κύλισαν πολλά χρόνια και διατυπώθηκαν πολλές απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Το 1933, προκηρύσσεται δημοπρασία για εκποίηση του οικοπέδου του Κυβερνείου, η οποία προκαλεί την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου με αποτέλεσμα να κηρυχθεί το οικόπεδο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο,
σύμφωνα με το υπουργικό διάταγμα του υπουργείου Παιδείας στις 14 Μαίου 1934.
Σήμερα ο χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκο.
¨Συμβολές στην ιστορία της κτηριοδομής της Καποδιστριακής εποχής” Μέρος Β’