Η δίωξη της εφημερίδας «Ο Απόλλων», Ναύπλιο 1831
ο Ερανιστής, Vol 9 (1971) Χρήστος Κ. Λούκος
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ “Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ” ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
Το καλοκαίρι του 1830 ο Αναστάσιος Πολυζωίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, υστέρα άπο συμπληρωματικές σπουδές δύο χρόνων περίπου στο εξωτερικό. Κατά τή διάρκεια της Επανάστασης είχε διαδραματίσει δευτερεύοντα ρόλο, τώρα όμως ένοιωθε αρκετά ικανός για ουσιαστικότερη παρουσία στο ελεύθερο πια κράτος.
Ο Πολυζωίδης, σαν φιλελεύθερος, ανήκε ιδεολογικά στην αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά θέλησε να υπηρέτηση κάτω άπο τις διαταγές του Κυβερνήτη, τον όποιο σεβόταν καί ευγνωμονούσε για τη χρηματική ενίσχυση των σπουδών του. Στην αρχή προσπάθησε να καταλάβη υπεύθυνη θέση στον κρατικό μηχανισμό, αλλά οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Οι θέσεις πού του πρόσφερε η Κυβέρνηση έθιγαν, κατά τη γνώμη του, τη φιλοτιμία του και το σπουδαιότερο, δέν του παρείχαν τήν ευκαιρία να χρησιμοποίηση γόνιμα όσα έμαθε σπουδάζοντας τόσα χρόνια.
Η δημοσιογραφία πρόβαλε τότε στον Πολυζωίδη σαν το μόνο μέσο αξιόλογης προσφοράς στους συμπολίτες του. Στην απόφαση του αυτή θα παρακινήθηκε ασφαλώς από τους αντιπολιτευόμενους την Κυβέρνηση φίλους του και ιδιαίτερα από τον παλιό του προστάτη Άλ. Μαυροκορδάτο.
Ο Πολυζωίδης κυκλοφόρησε προκύρηξη με την οποία ενημέρωνε ότι επρόκειτο να εκδοθεί εφημερίδα πιστή στο Σύνταγμα και θα είναι φύλακας όλων των ελευθεριών και θα συμβάλλει “στο φωτισμό του έθνους”.
Αμέσως μετά την προκύρηξη ο Πολυζωίδης κλήθηκε από τον Βιάρο Καποδίστρια, ο οποίος του συνέστησε να αναβάλει την έκδοση της εφημερίδας. Ο Πολυζωίδης επέμενε στην έκδοση της εφημερίδας, αλλά την ώρα που τυπωνόταν το πρώτο φύλλο της, η αστυνομία εμπόδισε την έκδοση, κατάσχοντας όσα αντίτυπα είχαν ήδη εκτυπωθεί, καθώς και τα τυπογραφικά μηχανήματα.
Μετά την απαγόρευση της έκδοσης της εφημερίδας ο Πολυζωίδης κατέφυγε τότε στην Ύδρα και με την ένοπλη υποστήριξη των «συνταγματικών» που είχαν καταφύγει εκεί, εξασφάλισε την απρόσκοπτη έκδοση της εφημερίδας του.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ
ΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ