Κατάλογος των εχόντων τα προσόντα
προς εκλογήν των βουλευτών
του Δήμου Μηδείας, χωρίου Ανυφίου
και ολοκλήρου του Δήμου Μηδείας
Απρίλιος 1850
Στις 20 Οκτωβρίου 1850, διενεργήθηκαν οι πέμπτες κατά σειρά (1829, 1843, 1844, 1847) βουλευτικές εκλογές στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Οι εκλογές διενεργήθηκαν από την Κυβέρνηση Αντωνίου Κριεζή, ο οποίος ήταν και ο νικητής των εκλογών, με σημαντική πλειοψηφία (κέρδισε 100 από τις 131 έδρες της τότε βουλής) και παρέμεινε στην κυβέρνηση μέχρι το 1853.
Η περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη για την κυβέρνηση του Αντ. Κριεζή μετά τα “Παρκερικά” και την υπόθεση “Πατσίφικο” (Τα Παρκερικά Α‘ και Τα ΠΑρκερικά Β’) παρόλα αυτά κατάφερε να πετύχει σημαντική νίκη επειδή ο Όθωνας είχε φροντίσει να απομακρύνει από τη χώρα τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Ανδρέα Μεταξά, Σπυρίδωνα Τρικούπη και Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, διορίζοντάς τους πρεσβευτές σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα.
Ξεχωριστό γεγονός αποτελεί ότι τα διατάγματα για τη διάλυση της Βουλής και την προκύρηξη των εκλογών φέρουν την υπογραφή της Βασίλισσας Αμαλίας, η οποία αναπλήρωνε τον Όθωνα έχοντας χρέη Αντιβασιλέα, για΄τι ο Όθωνας έλειπε σε ταξίδι στη Γερμανία.
Βουλευτές Άργους εκλέχθηκαν οι: Δημήτριος Τσόκρης ή Δημήτριος Σκόκρης, o Ανδρέας Σ. Δανόπουλος και ο Γεώργιος Τσόκρης ενώ
Βουλευτές Ναυπλίας εκλέχθηκαν οι: Κωνσταντίνος Αξελός και ο Χρήστος Στ. Αντωνόπουλος.
Ο κατάλογος που δημοσιεύουμε σήμερα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ονομάζεται “Κατάλογος των εχόντων τα προσόντα προς εκλογήν των βουλευτών του Δήμου Μηδείας” σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του 1844, Άρθρο 4 «Οι βουλευταί εκλέγονται αμέσως υπό των πολιτών, των εχόντων το δικαίωμα του ψηφοφορείν» και
το Άρθρο 5 «Το δικαίωμα του ψηφοφορείν ανήκει εις όλους τους εντός του Βασιλείου γεννηθέντας Έλληνας, ή τους αποκτήσαντας το δικαίωμα του πολίτου κατά τους καθεστώτας νόμους, συμπληρώσαντας το 25 έτος της ηλικίας των, έχοντας προσέτι ιδιοκτησίαν τινά εντός της επαρχίας, όπου έχουσι την πολιτικήν διαμονήν των, ή εξασκούντας εν αυτή οποιονδήποτε επάγγελμα ή επιτήδευμα». Η σύνταξη των εκλογικών καταλόγων ανατίθεται στους Δημάρχους, οι οποίοι βοηθούνται από τους δημοτικούς και ειδικούς παρέδρους κάθε κοινότητας και τους ιερείς των ενοριών. Οι εκλογείς είναι γραμμένοι χωριστά για κάθε χωριό και σε αλφαβητική σειρά του ονόματος και όχι του επωνύμου. Η κατάσταση περιλαμβάνει, α/α, όνομα, επώνυμο, ηλικία, χωριό, αν είναι αυτόχθων, επάγγελμα και παρατηρήσεις.
Κατάλογος Ανυφίου
Katalogos Eklogwn 1850 Anyfi by cityofnafplio on Scribd
Και κατάλογος ολόκληρου του τότε Δήμου Μηδείας
Katalogos Dimou Mideas_1850 by cityofnafplio on Scribd