Δημοσιεύω σήμερα φωτογραφίες από τον Αρχαίο Πύργο στην τοποθεσία “Λιμικό” Φιχτίων που μπορεί οι φωτογραφίες να είναι αρκετά παλιές (1933) μου ξύπνησαν όμως παιδικές αναμνήσεις που πήγαινα στην περιοχή αυτή (αρχές δεκαετίας 1980).
*Blockhouse, Οχυρωματικός Πύργος
Είναι σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση, εξακολουθεί να στέκεται όρθιο, στο
αρχικό του ύψος. Παρατηρήθηκε και σχεδιάστηκε το 1811 από τον Otto Magnus von Stackelberg, χωρίς σχόλια για τη χρονολόγηση ή τη χρήση του.
Δομημένο με φορά από ανατολικά προς τα δυτικά, έχει διαστάσεις 11.5 επί 11.0μ εξωτερικά, με ύψος 4.8μ στη νότια πλευρά και περίπου 2.7μ από το εσωτερικό κατώφλι της εισόδου. Έχει πολυγωνική λιθοδομή, παρόμοια με του Ελληνικού.
Εσωτερικά χωρίζεται σε 4 τμήματα από εγκάρσιους τοίχους σημαντικού μεγέθους. Η είσοδος βλέπει ανατολικά και έχει ανώφλι από ενιαία πλάκα, με την πόρτα να ανοίγει προς τη μέσα πλευρά και θέση για τη στερέωση ράβδου ασφάλισης. Υδροδότηση παρέχεται από αγωγούς αποστράγγισης (drain spouts) που εισέρχονται από το βόρειο και εξέρχονται από τον
ανατολικό τοίχο, με το νερό να προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από κάποια κοντινή πηγή.
Μυστήριο αποτελεί η ασυνήθιστη πλάκα στέψης των τοίχων: οριζόντια και επίπεδη, φτιαγμένη από μεγάλες πλάκες κροκαλοπαγούς πετρώματος, δε φαίνεται να είναι σχεδιασμένη για τη στήριξη οροφής, καθώς επίσης δεν εντοπίζονται σημεία προσάρτησης.
Χρήση: Η δομή ονομάστηκε “οχυρωματικός πύργος” καθώς ο Lord πρότεινε ότι ήταν φυλάκιο για κάποια μικρή φρουρά. Ωστόσο, χωρίς παράθυρα ή τοξοθυρίδες δε θα ήταν πολύ αποτελεσματικό ως φυλάκιο. Επιπλέον, βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία με οπτικό πεδίο μόνο προς τα δυτικά και ανατολικά, αν και το οπτικό πεδίο περιλαμβάνει τις Μυκήνες.
Χρονολόγηση: Με βάση τα ελάχιστα ευρήματα ο Lord προτείνει χρονολόγηση στον 4ο αιώνα π.Χ. (Πηγή: Οι Αποκαλούμενες Πυραμίδες της Πελοποννήσου Μια συλλογή και αναθεώρηση των στοιχείων Των D.J. Windell και R. Webb, 2019 Μετάφραση: Αναστασία Αναγνωστοπούλου
Υπάρχουν όμως ερείπια 2 ακόμα παρόμοιων κτισμάτων πολύ κοντά στα Φίχτια που είναι δυστυχώς άγνωστα.
Η πρώτη είναι περίπου 250 μ. ανατολικά από τον κεντρικό δρόμο του χωριού Φίχτι (ο Lord αναφέρεται σε αυτό ως “κοντά στο σταθμό των Μυκηνών”). Το οικοδόμημα είναι 9.4 μ. επί 9.3 μ. με προσανατολισμό σχεδόν βόρεια προς νότια. Η ύπαρξη εισόδων είναι αβέβαιη. Μετά την ανασκαφή του Lord στη θέση έχουν δυστυχώς πεταχτεί πολλά σύγχρονα απορρίμματα.
Η δεύτερη βρίσκεται περίπου 600 μ δυτικά από τον κεντρικό δρόμο του χωριού Φίχτι. Το οικοδόμημα σχηματίζει τετράγωνο με πλευρά περίπου 7.0 μέτρα. Βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και είναι υπερκαλυμμένο από βλάστηση. Φαίνεται ότι βρισκόταν μέσα σε μεγαλύτερη τετράγωνη
περίφραξη περίπου 20 μέτρων, την οποία όμως δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε σε πρόσφατες επισκέψεις. Η σειρά από ογκόλιθους στα δυτικά του οικοδομήματος ενδέχεται να αποτελεί το τελευταίο ίχνος αυτής της περίφραξης.