Αφήγηση ενός ταξιδιού με γιώτ στη μεσόγειο κατά τα έτη 1840 – 1841
Narrative of a Yacht Voyage in the Mediterranean: During 1840-41
London 1842
28 Ιουλίου.— Ρίξαμε άγκυρα σήμερα το πρωί στις τέσσερις στα ανοικτά της Ναυπλίας ή της Νάπολης της Ρουμανίας.
Η πόλη της Ναυπλίας, ή Napoli di Romania, είναι όμορφη, με καθαρούς σκιερούς δρόμους και πολλές αγροικίες, που έχουν ξαναχτιστεί από τον πόλεμο, δίπλα στο νερό, σε μια όμορφη θέση στην κορυφή του κόλπου. Αμέσως κάτω από ένα απόκρημνο βράχο στον οποίο είναι χτισμένο ένα κάστρο, το Παλαμήδι. Κάτω είναι η ωραία πεδιάδα του Άργους, και μια σειρά βουνών που εκτείνεται σε όλο το Όρμο.
29 Ιουλίου. — Μας ξύπνησαν στις τέσσερις π.μ. Τόσο πρωί, με την ελπίδα να αποφύγουμε κάποια μέρος της ζέστης, αν και ήταν μάταιη προσπάθεια. Μετά το πρωινό επιβιβαστήκαμε σε μία ανεκτή, ανοιχτή άμαξα, με ένα ζευγάρι άλογα, που οδηγούσε ένας Έλληνας.
Μας οδήγησε μέσα από την πόλη και γύρω τον κόλπο, σε καλό δρόμο, σταματώντας πρώτα στην Τίρυνθα, δύο μίλια μακριά από τη Ναυπλία…
…Το έδαφος αφθονούσε σε κάπαρη σε πλήρες ανθοφορία. Επιστρέψαμε κατά μήκος του αργειακού κάμπου και στις τέσσερις το απόγευμα φθάσαμε στη Ναύπλια, περνώντας κάτω από το βενετσιάνικο λιοντάρι που βρισκόταν πάνω στην πύλη της πόλης.
Θα ήταν δύσκολο να δούμε κάτι με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, περιέργεια και μεγαλείο, από τα τρία μέρη που είχαμε επισκεφτεί μέχρι σήμερα. (Τίρυνθα – Άργος – Μυκήνες).
Η όλη αποστολή πραγματοποιήθηκε σε εννέα ώρες. Ξεκινήσαμε στις επτά το πρωί, φθάσαμε στην Τίρυνθα στις επτά και μισή, στον τάφο του Αγαμέμνονα στις δέκα, αριστερά από τις Μυκήνες στις δώδεκα και μισή, φθάσαμε στο Άργος στις δύο, και επιτέλους επέστρεψαν στις τέσσερις το απόγευμα.
Η μαούνα είχε απασχοληθεί σήμερα φέρνοντας νερό από την απέναντι ακτή, περίπου τέσσερα μίλια μακριά, το νερό ήταν από ένα ποτάμι κοντά σε κάποιους μύλους, πολύ καλό και κρύο, που είναι σπάνιο να βρεθεί σε αυτόν τον καιρό.