Η κρήνη στους πρόποδες του Παλαμηδίου & η χρησιμότητά της
Η ΚΡΗΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ ,1922. “Life around an exavation”
Με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Οι κρήνες του Ναυπλίου”, του Θ. Σπαντιδέα, έκδοση της Δημοτικής Επιχείρησης και Αποχέτευσης Ναυπλιέων, παρουσιάστηκαν μερικά χρήσιμα ερωτήματα που προέκυψαν και όπου η πιθανή απάντησή τους, θα φωτίσει περισσότερο την τοπική ιστορία.
Ένα από αυτά ήταν του Τόλη Κοϊνη, σχετικά με την κρήνη που βρίσκεται στους πρόποδες του Παλαμηδίου, πίσω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΝ, που ο συγγραφέας του πονήματος τη χαρακτηρίζει ενετική και πιθανόν πολλοί δεν την έχετε προσέξει. Συγκεκριμένα “γιατί κτίσθηκε μια βρύση εκτός των τειχών της πόλεως;” και ο ερωτών δίνει και μια πιθανή απάντηση. “πως ο χώρος μπροστά από την Πύλη της Ξηράς ήταν η «πιάτσα» των αγωγιατών, που εξυπηρετούσαν τις χερσαίες συγκοινωνίες και ιδιαίτερα την μεταφορά των εμπορευμάτων…”
Παρουσιάζουμε σήμερα δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας “Morning Post”, με τίτλο «A GLANCE at NAUPLIA and ARGOS», στις 4 Οκτωβρίου 1838, όπου επιβεβαίωνει την άποψη για ύπαρξη σημείου, όπου οι αμαξάδες περίμεναν για το αγώι τους.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «…πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι (για Άργος και Μυκήνες) σε barouches, (ένα είδος τετράτροχης άμαξας με πτυσσόμενο κάλυμμα πάνω από το πίσω μισό μέρος, ένα κάθισμα μπροστά για τον οδηγό και καθίσματα το ένα απέναντι στο άλλο για τους επιβάτες, που χρησιμοποιήθηκε ειδικά τον 19ο αιώνα) πολλά από τα οποία συναντώνται έξω από την Πύλη της Ξηράς κοντά στην άνοδο προς το Παλαμήδι. Η ημερήσια αποζημίωση για αυτά τα οχήματα είναι είκοσι δραχμές – όταν είκοσι οκτώ δραχμές είναι ίσες με 1 λίρα αγγλίας. Οι άμαξες έχουν τέσσερα άτομα, εκτός από τον οδηγό…»
Η Πύλη της Ξηράς – Φωτογραφία Π. Μαζαράκη από το φωτογραφικό αρχείο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ
Περισσότερα για το άρθρο της εφημερίδας μπορείτε να διαβάσετε εδώ