Η περιοχή μας στον Καταλανικό Άτλαντα του 1375
Ο Καταλανικός Άτλας είναι ένας μεσαιωνικός παγκόσμιος χάρτης, (mappamundi) , που δημιουργήθηκε το 1375 και έχει περιγραφεί ως ο σημαντικότερος χάρτης του Μεσαίωνα στην καταλανική γλώσσα.
Παρήχθη από τη χαρτογραφική σχολή της Μαγιόρκας , πιθανώς από τον Cresques Abraham. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας .
Τα δύο πρώτα φύλλα περιέχουν κείμενα στα Καταλανικά που καλύπτουν την κοσμογραφία , την αστρονομία και την αστρολογία .
Η Ελλάδα στον Καταλανικό Άτλαντα του 1375
Τα τέσσερα υπόλοιπα φύλλα αποτελούν τον πραγματικό χάρτη, με την Ιερουσαλήμ να βρίσκεται κοντά στο κέντρο. Δύο απεικονίζουν την Ανατολή, τα υπόλοιπα δύο δείχνουν την Ευρώπη, μαζί με τη Βόρεια και Δυτική Αφρική. Ο χάρτης έχει μέγεθος περίπου 1,3 m 2. Δείχνει εικονογραφήσεις πολλών πόλεων—χριστιανικές πόλεις με σταυρό, άλλες πόλεις με τρούλο—και με την πολιτική πίστη κάθε πόλης να υποδεικνύεται από μια σημαία. Κυματιστές μπλε κάθετες γραμμές χρησιμοποιούνται για να συμβολίσουν τους ωκεανούς. Τα τοπωνύμια σημαντικών λιμανιών μεταγράφονται με κόκκινο χρώμα, ενώ άλλα υποδεικνύονται με μαύρο.
Η Πελοπόννησος στον Καταλανικό Άτλαντα του 1375
Η Ανατολική Μεσόγειος στον Καταλανικό Άτλαντα του 1375
Το ανατολίτικο τμήμα του Καταλανικού Άτλαντα απεικονίζει πολυάριθμες θρησκευτικές αναφορές. Αποτελεί μια σύνθεση μεσαιωνικών mappae mundi και ταξιδιωτικής λογοτεχνίας της εποχής.
ΠΗΓΕΣ
https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_Atlas
https://gallica.bnf.fr