Από τη Ρώμη, στο Άργος και την Επίδαυρο.
Μια διαδρομή στο οδικό δίκτυο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
βασισμένη σε προσομοίωση των χαρτών και των πηγών
της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Σε παλαιότερο άρθρο μας, έχουμε αναφερθεί στον Tabula Peutingeriana (ή Peutinger’s Tabula ή Peutinger Table), που αποτελεί μία καταγραφή του οδικού δικτύου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από έναν μοναχό στο Colmar στη σύγχρονη ανατολική Γαλλία, το 1265. Είναι ένας χάρτης, που δείχνει πολλούς ρωμαϊκούς οικισμούς και τους δρόμους που τους συνδέουν, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως ποτάμια, βουνά, δάση και θάλασσες. Δίνονται επίσης οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών.
Συνολικά εμφανίζονται περίπου 555 πόλεις και 3.500 άλλα ονόματα θέσεων στον χάρτη. Οι τρεις πιο σημαντικές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή – Ρώμη , Κωνσταντινούπολη και Αντιόχεια – εκπροσωπούνται με ειδική εικονική διακόσμηση.
Στην ακμή του, το cursus publicus («δημόσιο οδικό δίκτυο») της Ρώμης αποτελούνταν από περίπου 380 διασυνδεδεμένους δρόμους, συνολικού ύψους περίπου 50.000 μιλίων (περίπου 80.000 km). Οι σταθμοί και τα ορόσημα διευκόλυναν τη μετακίνηση εμπόρων και στρατιωτών, συνεπώς έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του πλούτου και της εξουσίας της Ρώμης, ως ο κυριότερος συνδετικός κρίκος της αυτοκρατορίας.
Το OmnesViae προσπαθεί να αναπαραστήσει το οδικό δίκτυο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να κατανοήσουμε πως ένας ταξιδιώτης της εποχής εκείνης μετακινούνταν και από ποιές περιοχές περνούσε.
Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Tabula Peutingeriana , ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε ένα γνήσιο δρομολόγιο («οδικός χάρτης») της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Αρχαία Ρώμη είχε σίγουρα χάρτες, αλλά κανένας από εκείνη την εποχή δεν σώθηκε.
Το Πόιτινγκερ, παρ′ όλη την ιστορική του αξία, δεν είναι πλήρες. Του λείπει η Βρετανία και η Ισπανία. Οι δρόμοι αυτών των ρωμαϊκών επαρχιών “ανακατασκευάστηκαν” χρησιμοποιώντας άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Itinerarium Antonini, ενός μητρώου (και όχι ενός χάρτη) ρωμαϊκών δρόμων, σταθμών και αποστάσεων, πιθανώς με βάση μια έρευνα σε όλη την αυτοκρατορία που πραγματοποιήθηκε την εποχή του Αυγούστου .
Η συντομότερη διαδρομή μεταξύ δύο (αρχαίων) σημείων υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τις αποστάσεις που διανύθηκαν σε ρωμαϊκούς και όχι σύγχρονους δρόμους, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα ποτάμια και τα βουνά που πρέπει να διασχίσει το δίκτυο. Ταυτόχρονα πατώντας πάνω σε κάθε χωριό ή πόλη μας μεταφέρει στο αντίστοιχο σημείο του Tabula Peutingeriana.
Η διαδρομή που ακολουθούσε κάποιος, από τη Ρώμη στην Επίδαυρο. (απορία γιατί μετά το Άργος πήγαινε Τεγέα και μετά Επίδαυρο!
Στον Tabula Peutingeriana δείχνει απευθείας σύνδεση Άργους και Επιδαύρου.
ΠΗΓΕΣ
https://bigthink.com/strange-maps/omnesviae-roman-roads-map/