14 Μαρτίου 1826
Ναύπλιο
Διαμαρτυρία και απεργία των εργαζομένων στο τυπογραφείο της Διοικήσεως
για απλήρωτους μισθούς
Οι εμφύλιες διαμάχες, ο πόλεμος των φατριών και η διασπορά των τυπογραφείων σε διάφορες πόλεις, αναγκάζει το Εκτελεστικό, το Μάϊο του 1825 να προβεί στην ίδρυση της Τυπογραφίας της Διοικήσεως στο Ναύπλιο, με σκοπό την έκδοση του επίσημου φύλλου της τότε κυβερνήσεως “Γενική Έφημερίς” άπό τίς 7 ‘Οκτωβρίου 1825.
Σε αυτήν δημοσιεύονται διατάγματα, προκηρύξεις, ανακοινώσεις, σχέδια νόμου.
Το πρώτο πιεστήριο του Εθνκου τυπογραφείου
Η Φιλελληνική Επιτροπή του Λονδίνου είχε φροντίσει γιά την προμήθεια ενός πλήρους τυπογραφείου για τις ανάγκες της Ελληνικής Διοίκησης (Δεκέμβριο του 1824). Η Διοίκηση από την άλλη είχε μεριμνήσει για την αγορά ενός τυπογραφείου, μέσω Μασσαλίας (Απρίλιο του 1825).
Διευθυντής του τυπογραφείου ορίζεται ό Παύλος Πατρίκιος (Φεβρουάριος 1825), ένώ, ύστερα από αιτήσεις του, προσλαμβάνεται ό Κ. Τόμπρας ώς στοιχειοθέτης τής εφημερίδας που επρόκειτο νά εκδοθεί. Τόν Σεπτέμβριο του 1825 διορίζεται συντάκτης τής εφημερίδας καί γενικός επιστάτης του τυπογραφείου ό Θ. Φαρμακίδης.
Στις 14 Μαρτίου 1826 οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Δημόσιας Διοίκησης κηρύσσουν απεργία, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.
Αίτημα των απεργών ήταν η καταβολή των δεδουλευμένων μισθών τους, που ο επιστάτης της Εθνικής Τυπογραφίας, Θεόκλητος Φαρμακίδης, «ξεχνούσε» να καταβάλλει στην ώρα τους, ενώ όταν πλήρωνε, πλήρωνε με «εθνικές ομολογίες» που δεν εξαργυρώνονταν παρά σε εξευτελιστικές τιμές από τους επιτήδειους. Ταυτόχρονα τον κατηγορούσαν για κακή συμπεριφορά.
Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε πληροφορίες από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη και αυτός ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
“Ο κύριος Κωνσταντίνος Δόμπρας, τυπογράφος, ενωθείς μετά τινος Δημητρίου Βλαστού, εκίνησαν εις συνωμοσίαν και αποστασίαν όλους τους ανθρώπους της Εθνικής Τυπογραφίας και όντως εις μίαν ημέραν έμεινεν έρημος η Τυπογραφία. Διά την αποστασίαν λοιπόν των ανθρώπων αυτών έμεινεν η Εθνική Τυπογραφία με τόσους ανθρώπους, ώστε δεν είναι πλέον ικανή ουδέ διά την εφημερίδα της Διοικήσεως και κατά χρέος αναφέρομεν περί τούτου εις το έξοχον Υπουργείον των Εσωτερικών».
Εν Ναυπλίω, 1826 Μαρτίου 18
Ο επιστάτης της Εθνικής Τυπογραφίας Θεόκλητος Φαρμακίδης».
Ο Κ. Τόμπρας, πού θεωρήθηκε πρωταίτιος, φυλακίστηκε γιά χρέη του στον Φαρμακίδη και οι περισσότεροι από τους απεργούς απομακρύνθηκαν από το τυπογραφείο και νέο προσωπικό τους αντικατέστησε.
ΠΗΓΗ
- Η Συμβολή της Τυπογραφίας στη Στήριξη της Επανάστασης του 1821
ΕΛΛΗ ΔΡΟΥΛΙΑ-ΜΗΤΡΑΚΟΥ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΊΤΗΣ
- Ν. Ε. ΣΚΙΑΔΑΣ, « ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ»,ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG, ΑΘΗΝΑ 1976.
- nostimonimar.gr
Γεώργιε σε ευχαριστούμε για τις εκπληκτικές πληροφορίες όσον αφορά δρώμενα στην πόλη μας μεσούσης της Επαναστάσεως.