Insurrectio à Nauplie – Εξέγερση στο Ναύπλιο
Le Monde Illustre, 01/03/1862
Το Le Monde illustré ήταν ένα κορυφαίο εικονογραφημένο ειδησεογραφικό περιοδικό στη Γαλλία (1857–1940 και 1945 έως το 1956) που την 1η Μαρτίου 1862 δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο σχετικά με την Ναυπλιακή επανάσταση. Το άρθρο συνοδεύτηκε με απεικόνιση του Ναυπλίου.
Άποψη του Ναυπλίου, όπου ξέσπασε, στις 13 Φεβρουαρίου, μία στρατιωτική εξέγερση
Στις 13 Φεβρουαρίου ξέσπασε εξέγερση στο Ναύπλιο κατά της σημερινής δυναστείας της Ελλάδας. Το πρώτο σύνταγμα πεζικού, το οποίο φρουρούσε στην ακρόπολη, εξεγέρθηκε. Η πλατεία και το φρούριο σύντομα ήταν στην εξουσία των ανταρτών. Οι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν. Η εξέγερση έχει εξαπλωθεί μέχρι το Άργος, όπου στάλθηκε μια μοίρα ιππικού.
Οι άνθρωποι, που προσχώρησαν στους στρατιώτες, απαιτούν αλλαγή του υπουργείου προς την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης, και τη σύγκληση μιας εθνικής συνέλευσης, αρμόδιας
να μεταρρυθμίσει το σύνταγμα. Συγκροτήθηκε προσωρινή κυβέρνηση, αποτελούμενη από τον πρώην δικαστή Πετμεζά, πρόεδρο και τέσσερις δικηγόρους.
Η κυβέρνηση της Αθήνας μετακινήθηκε. Το Σώμα, που συνήλθε στις 14, ψήφισε ομόφωνα μια πρόταση αφοσίωσης στον βασιλιά Όθωνα και σθεναρά μέτρα για να καταστείλει την εξέγερση.
Στρατεύματα, με επικεφαλής τον στρατηγό Χαν, ξεκίνησαν να βαδίσουν στο Ναύπλιο.
Χρήματα δόθηκαν στους στρατηγούς Κολοκοτρώνη και Χατζηπέτρο για την αύξηση των εθελοντών. Η Εθνική Φρουρά στράφηκε επίσης εναντίον της πόλης των ανταρτών. Ο βασιλιάς έπρεπε να πάει στην Κόρινθο και να συγκεντρώσει εκεί στρατεύματα.
Οι αντάρτες λέγεται ότι έχουν ήδη βιώσει αποτυχία κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου. Αυτός ο αγώνας ήταν χωρίς αποτέλεσμα, επειδή η κυβέρνηση είχε χρόνο να αντιδράσει.
Το Ναύπλιο, που βρίσκεται σε ένα μικρό κομμάτι γης στο κάτω μέρος του κόλπου που έχει το ίδιο όνομα, περιβάλλεται από πολύ ισχυρά τείχη και κυριαρχείται από την απέραντη ακρόπολη της, το Παλαμήδι, είναι μια πολύ ισχυρή πόλη. Το καλά εφοδιασμένο οπλοστάσιό του θα ήταν μεγάλη βοήθεια στην αντίσταση.
Από στρατηγική άποψη, το Ναύπλιο είναι ένα μέρος απείρως πιο σημαντικό από την Αθήνα που, μόνο το 1834, πήρε την έδρα της πρωτεύουσας, που παραχωρήθηκε πρώτα από το νέο βασίλειο της Ελλάδας στην πρώτη.
Το Ναύπλιο είναι το Gaëte* του βασιλείου της Ελλάδας.
MAC VERNΟLL.
*Το φρούριο της Gaete είχε σημαντική στρατηγική σημασία στη Νότια Ιταλία. Ήταν επίσης το κέντρο πολλών ιστορικών γεγονότων.