Monialium Ebstorfensium mappa mundi – 1234
Παγκόσμιος Χάρτης του Ebstorf
Ο χάρτης Ebstorf ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα mappa mundi (ένας μεσαιωνικός ευρωπαϊκός χάρτης του κόσμου). Κατασκευάστηκε από τον Gervase του Ebstorf , ο οποίος ήταν πιθανώς ο ίδιος άνθρωπος με τον Gervase of Tilbury, κάποια στιγμή μεταξύ 1234-1240. (Νεότερη εκδοχή αναφέρει ότι επειδή περιέχει πάρα πολλά ανόμοια χαρακτηριστικά φαίνεται σαν να δημιουργήθηκε από πολλούς, πιστεύεται από τις καλόγριες του Ebstorf που φημίζονται για την δεξιοτεχνία τους.
Βρέθηκε στο μοναστήρι του Ebstorf μεταξύ του 1830 και 1843 σε μία αποθήκη με άλλα παλαιά αντικείμενα.
Ήταν ένας πολύ μεγάλος χάρτης, ζωγραφισμένος σε 30 δέρματα κατσίκας ραμμένα μεταξύ τους και με διαστάσεις περίπου 3,6 επί 3,6 μέτρα. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός παγκόσμιος χάρτης, όπου Η υφήλιος παρουσιάζεται ως σώμα του Ιησού Χριστού, με την Ιερουσαλήμ τοποθετημένη στο κέντρο και την ανατολή στην κορυφή. Το κεφάλι του Χριστού απεικονιζόταν στο πάνω μέρος του χάρτη, με τα χέρια του εκατέρωθεν και τα πόδια του στο κάτω μέρος.
Είναι γεμάτος θρησκευτικές και εθνογραφικές πληροφορίες και λίγο εργαλείο πλοήγησης.
Ο χάρτης μεταφέρθηκε στο Αννόβερο και από εκεί στο Βερολίνο, για να συντηρηθεί. Εκεί φωτογραφήθηκε και αντιγράφηκε και επέστρεψε στο Αννόβερο. Δυστυχώς το 1943, η πόλη δέχτηκε μεγάλες αεροπορικές επιδρομές από τις συμμαχικές δυνάμεις και ο χάρτης καταστράφηκε.
Χάρη στις φωτογραφίες και τα αντίγραφα που έγιναν μεταξύ του 1888 και 1891, δημιουργήθηκαν 4 αντίγραφα.
Κάτω αριστερά στο χάρτη, βρίσκεται η Ευρώπη και στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Ελλάδα. Αναφέρει διάφορες τοποθεσίες, δίνοντας πληροφορίες για την ιστορία τους, αλλά και για ποιό λόγο είναι φημισμένες.
Διακριτή είναι η Πελοπόννησος με τους κόλπους της.
“Στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι η Ελλάδα, που παλαιότερα ονομαζόταν γη των Κιτιατών, η οποία οριοθετείται νότια από τη Μεγάλη Θάλασσα, και ονομάζεται επίσης Illiricus. Σε αυτήν είναι η Δαλματία, η Ήπειρος, η Μολοσσία (αρχαία περιοχή στην Ήπειρο),…, η Βοιωτία και η Αιτωλία, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, και η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Αρκαδία, που ρίχνουν μια πέτρα από αρβεστόν?, η οποία, αφού φλεγεί, δεν μπορεί να σβήσει.