Η Πελοπόννησος στον Παγκόσμιο χάρτη Χέρεφορντ (1290 – 1310)
Hereford Mappa Mundi
Το Hereford Mappa Mundi είναι ένας μεσαιωνικός χάρτης του γνωστού κόσμου (mappa mundi ), που χρονολογείται από τον περ. 1300. Εκτίθεται στον καθεδρικό ναό του Χέρεφορντ στο Χέρεφορντ της Αγγλίας. Είναι ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός χάρτης που είναι γνωστό ότι υπάρχει ακόμη. Ένας μεγαλύτερος mappa mundi, ο χάρτης Ebstorf , καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων το 1943, αν και σώζονται φωτογραφίες του.
Έχει διαστάσεις 159 εκ. ύψος και 134 εκ. πλάτος, και είναι κατασκευασμένος σε ένα μόνο φύλλο περγαμηνής από το δέρμα ενός μεγάλου μοσχαριού. Ο άνθρωπος που σχεδίασε και κατασκεύασε τον χάρτη είναι ο Richard de Haldingham όπως αναφέρεται στον χάρτη. Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε είναι τα λατινικά, αν και στις άκρες υπάρχουν κάποια μικρά κείμενα αγγλονορμανδικά και κάποια γαλλικά. Τα κύρια χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τα κείμενα ήταν το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσαφί. Η θάλασσά αναπαριστάται με πράσινο χρώμα, τα ποτάμια με γαλάζιο και στην περίπτωση της ερυθράς θάλασσας, με κόκκινο.
Η Ελλάδα, στον κύκλο.
Στον χάρτη απεικονίζονται 420 πόλεις, 15 γεγονότα της Βίβλου, 33 ζώα και φυτά, 32 άνθρωποι και 5 σκηνές από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Συνολικά υπάρχουν πάνω από 1000 επιγραφές, σχήματα, σύμβολα που δείχνουν το πεπρωμένο της ανθρωπότητας.
Στον χάρτη απεικονίζονται οι τρεις γνωστές ήπειροι εκείνης της εποχής. Η Ασία στο πάνω μέρος, η Ευρώπη κάτω αριστερά και η Αφρική κάτω δεξιά. Αν την στρέψουμε προς τα δεξιά έχουμε μια πιο γνώριμη προς εμάς απεικόνιση του Κόσμου μιας και ο Βορράς σήμερα έχει καθιερωθεί να βρίσκεται στο άνω μέρος των χαρτών.
Στην Πελοπόννησο βλέπουμε τον ποταμό Ίναχο που πήρε το όνομα του από τον μυθικό βασιλιά του Άργους. Ο Ίναχος, όταν έγινε ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, έσωσε τους κατοίκους οδηγώντας τους στα όρη και στη συνέχεια αφού μάζεψε τα νερά σε μία κοίτη και δημιούργησε τον ποταμό Ίναχο, που έλαβε το όνομά του. Τέλος υπάρχουν και κάποιες περιοχές με ιστορικό ενδιαφέρον όπως οι Θερμοπύλες και το μαντείο των Δελφών.
One thought on “Ο Παγκόσμιος χάρτης Χέρεφορντ (1290 – 1310)”
Comments are closed.