ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Πως είδαν οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες την πολιορκία και κατόπιν την απελευθέρωση του Ναυπλίου

από τους επαναστατημένους Έλληνες – 1822

 

Αυτό είναι το σημαντικό φρούριο του Μοριά, και ο Σταυρός των Ελλήνων, τώρα κυματίζει στα τείχη του, στη θέση της Τουρκικής Ημισελήνου.”

Palamidi – Arrowsmith Aaron, 1819

Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες Ενετών και Τούρκων για πολλά χρόνια να έχουν στην κατοχή τους την πόλη του Ναυπλίου, το λιμάνι και την γύρω περιοχή, αλλά και ο χαρακτηρισμός του Ναυπλίου από τους Ευρωπαίους ως “Γιβραλτάρ του Μοριά” αποδεικνύει πόσο απαραίτητη ήταν για την επικράτηση της Ελληνικής Επανάστασης, η κατάληψη του Παλαμηδίου και η απελευθέρωση του Ναυπλίου. Πως, όμως είδαν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, την πολιορκία και την είδηση απελευθέρωσης της πόλης μας και τι αναφέρουν για την επανάσταση.

 

  • British Neptune – Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 1822

Η βρετανική εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, αναφέρει για την κατάσταση στην Ελλάδα και την επανάσταση. Με πηγές από την Κέρκυρα στις 24 Οκτωβρίου γράφει για το Ναύπλιο:

“Η Napoli di Romani αντέχει ακόμη, αν και δεν έχει προμηθευτεί εφόδια από τον τουρκικό στόλο,  βρίσκεται στο σημείο να παραδοθεί, τουλάχιστον αν οι φίλοι των Τούρκων, οι Αυστριακοί,  δεν καταφέρουν να  τους προμηθεύσουν όπως το προσπάθησαν…”

 

  • Morning Chronicle – Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 1822

 

Η βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της στην τρίτη σελίδα αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

“Η κατάσταση στην Ανατολική Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ευνοϊκή για τους Έλληνες. Η Ναυπλία και η Κόρινθος είναι ακόμα στα χέρια των Τούρκων, αλλά  δεν θα μπορούν να αντέξουν για πολύ. Στη Ναυπλία η σημαία της ελευθερίας κυματίζει στο φρούριο και 5000 Τούρκοι και των δύο φύλων είναι κλεισμένοι στην πόλη.

Έχει δηλωθεί, ότι εμπορικά πλοία υπό τη σημαία μιας από τις κύριες δυνάμεις της Ευρώπης, έχουν φορτωθεί στη Σμύρνη με προμήθειες και πυρομαχικά και θα μεταφερθούν  για να τροφοδοτήσουν τη Ναυπλία. Ωστόσο, αυτή η είδηση δεν είναι εγγυημένη. Παρατηρήθηκε ότι μέσα σε λίγο καιρό οι Άγγλοι άλλαξαν συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες.”

Μία είδηση που φαίνεται πως έχει ήδη δημοσιευθεί στις Γαλλικές εφημερίδες και συγκεκριμένα στην εφημερίδα “Le Constitutionnel journal du commerce politique et littéraire” με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 1822.

 

Αλλά και η Γερμανική εφημερίδα, Leipziger Zeitung , δημοσιεύει την είδηση στις 04 Δεκεμβρίου 1822

 

  • Saunders’s NewsLetter and Daily Advertiser – Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 1822

 

Η εφημερίδα αναδημοσιεύει από τη Frankfort Journals

…ειδήσεις από την Κέρκυρα, οι οποίες, αν είναι αυθεντικές, θα μας οδηγούσαν να πιστεύουμε ότι οι υποθέσεις των Ελλήνων στα ανατολικά μέρη της Ελλάδας είναι ευνοϊκές. Η Ναυπλία και η Κόρινθος πιέζονται στενά, και η κατάσταση των πολιορκημένων είναι απελπιστική, και αναμένεται σύντομα να παραδοθούν. Υπάρχουν 5.000 Τούρκοι στρατιώτες, όντας τα λείψανα ενός στρατού 25.000 που μπήκε στην Πελοπόννησο., Η ελληνική σημαία, λένε αυτές οι μαρτυρίες, βρίσκεται στο κάτω μέρος της Νάπολης (Μπούρτζι?) και το πάνω φρούριο (Παλαμήδι) ενώ περίπου 5.000 Τούρκοι και από τα δύο φύλα είναι κλεισμένοι στην πόλη, από τους οποίους μόνο 1.500 κρατούν όπλα. Ο τουρκικός στόλος, προσπάθησε να ανακουφίσει τη πόλη…

 

  • Star (London) – Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 1823

Μας έφτασε σήμερα το μεσημέρι ένα άρθρο από τις Frankfort states, ότι η Nalopi di Romania παραδόθηκε στους Έλληνες την 1η τελετή. Η τουρκική φρουρά κατέβηκε και κατέθεσε τα όπλα και οι όροι της συνθηκολόγησης έχουν τηρηθεί αυστηρά.

 

  • London Packet and New Lloyd’s Evening Post – Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 1823

 

Τεργέστη, 8 Ιανουαρίου.—Ένα πλοίο έφτασε στη Μάλτα στις 16 Δεκεμβρίου, το οποίο έφυγε από τη Napoli Di ROmania, στις 9 Δεκεμβρίου, αναφέρει, ότι το σημαντικό εκείνο φρούριο βρισκόταν εκείνη την εποχή στα χέρια των Ελλήνων. Οι Τούρκοι συνθηκολόγησαν και τους επετράπη να πάρουν το τρίτο μέρος της σημαντικής περιουσίας που είχαν συγκεντρώσει εκεί.

 

  • Bell’s Weekly Messenger – Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 1823

 

Με επιστολές του Leghorn, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου, έχουν ληφθεί σημαντικές ειδήσεις από την Ελλάδα. Επί τη νύχτα της 12ης Δεκεμβρίου, στις επάλξεις του Παλαμήδη, που εποπτεύει το λιμάνι της Νάπολης της Ρωμανίας, εισέβαλαν οι Έλληνες και η κατοχή αυτού του πιο σημαντικού σημαντικού φρούριου ήταν η συνέπεια. Οι Τούρκοι δεν ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτή την έκπληξη και υποχώρησαν, αμυνόμενοι πεισματικά.Ωστόσο, κατατροπώθηκαν, και όσοι βρέθηκαν με τα όπλα στα χέρια τους έπεσαν στο σπαθί. Οι ηλικιωμένοι, οι άοπλοι, τα παιδιά, και όλες οι γυναίκες, βίωσαν, ωστόσο, την επιείκεια του κατακτητή.  Και ο Πασάς, ο Αγάς και οι Μπέηδες, ήταν μεταξύ των κρατουμένων. Αυτό είναι το σημαντικό φρούριο του Μοριά, και ο Σταυρός των Ελλήνων, τώρα κυματίζει στα τείχη του, στη θέση της Τουρκικής Ημισέληνου.