Ναύπλιο, Απογευματινό φως του ήλιου – Edward Seago

Ναύπλιο, Απογευματινό φως του ήλιου – Edward Seago

Ναύπλιο, πόλη έμπνευσης

 

 

 

Ο Edward Brian Seago , (1910 –1974) ήταν Άγγλος καλλιτέχνης που ζωγράφιζε τόσο με λάδια όσο και με ακουαρέλες.

Ήταν γιος εμπόρου άνθρακα , γεννήθηκε στο Norwich και ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος καλλιτέχνης.

Όταν ήταν 14 ετών, ο Seago κέρδισε ένα βραβείο από τη Royal Drawing Society και από τότε ήξερε τι ήθελε να κάνει παρά την αρχική αποδοκιμασία των γονιών του. Σε ηλικία 18 ετών, εντάχθηκε στο Bevin’s Traveling Show και στη συνέχεια περιόδευσε με τσίρκο στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.

Τα έργα του έχουν ταξινομηθεί ως ιμπρεσιονιστικά ή μετα-ιμπρεσιονιστικά και περιελάμβαναν τοπία, θαλασσινά τοπία, ουρανοξύστες, σκηνές δρόμου, τον κήπο του και πορτρέτα. Τα απολάμβαναν από τη βρετανική βασιλική οικογένεια και τον Αγά Χαν μέχρι τον απλό άνθρωπο.

Ήταν τέτοια η δημοτικότητά του που όσοι ήθελαν να αγοράσουν έναν από τους πίνακές του έπρεπε να κάνουν ουρά στις διάφορες ετήσιες εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο, με μοναδική εξαίρεση τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία αγόρασε τόσα πολλά που τελικά ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1974, της έδινε δύο το χρόνο – στα γενέθλιά της και τα Χριστούγεννα.

Ο Seago πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο στο Λονδίνο στις 19 Ιανουαρίου 1974. Στη διαθήκη του ζήτησε να καταστραφεί το ένα τρίτο των έργων του που βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο στούντιο του στο Norwich. Υπάρχουν περίπου 19.000 υδατογραφίες και 300 ελαιογραφίες σε όλο τον κόσμο.