Γεωργική σχολή Τίρυνθας
Δύο μαρτυρίες για το πώς χτίστηκε;
Carl Rottmann, Tiryns, 1834
Η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας, ιδρύθηκε το 1829 από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Καποδίστριας αναγνώρισε την ανάγκη για γεωργική εκπαίδευση ως θεμέλιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, όχι μόνο το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος, αλλά και η ελληνική κοινωνία ήταν σε κατάσταση ανασυγκρότησης, μετά την επανάσταση.
Ο Γρηγόριος Παλαιολόγος, γεωπόνος εκπαιδευμένος στο Παρίσι, ανέλαβε τη διεύθυνση της σχολής, ενώ ο Καποδίστριας επισκεπτόταν τη σχολή καθημερινά, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των νέων.
“Ένα πρότυπο αγροκήπιο κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Τίρυνθας, στον δρόµο από το Ναύπλιο προς το Άργος, σε µια από τις πιο όµορφες πεδιάδες της χερσονήσου»
Φαίνεται, όμως, πως λόγω της κατάστασης δεν υπήρχαν τα μέσα για την κατασκευή της.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με το βιβλίο “Ιστορία της παρ’ ημίν γεωργικής εκπαιδεύσεως” (Δημήτριος Λ. Ζωγράφος), χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από τα ερείπια της Τίρυνθας. Συγκεκριμένα, “᾿Απὸ τὸ Γεωργικὸν πρόγραμμα τοῦ Παλαιολόγου μανθάνουμε διὰ πρώτην φορὰν ὅτι κυοφορεῖται πλέον καὶ σχεδιάζεται ἡ ἴδρυσις τῆς Σχολῆς. Πρῶτον ἀναφέρεται περὶ τῶν οἰκοδομῶν καί, κατὰ ἀτυχῆ βεβαίως σκέψιν, συγχωρουμένην ἐκ τῆς ἐποχῆς, ἀγγέλλεται, ὅτι “καἱ πέτραι τῶν ἐρειπίων τῆς Τίρυνθος θέλουν χρησιμεύσῃ διὰ τὰς ἀναγκαίας οἰκοδομὰς» τῶν ὁποίων περιγράφει τὴν χρησιμότητα, εἴτε ὡς κατοικιῶν τοῦ προσωπικοῦ, εἴτε ὡς ἐργαστηρίων, σταύλων καὶ ἀποθηκῶν.”
Maison de Capo d’Istria sous les murs de Tirynthe, Nauplie dans le golfe d’Argos -REY Etienne
Επίσης, ο αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού Thomas TRANT, ταξίδευσε στην Ελλάδα με την έλευση του Καποδίστρια και δημοσίευσε τις ταξιδιωτικές του αναμνήσεις (Trant, 1830). Εκεί αναφέρεται στην επίσκεψή του στις Μυκήνες και την Τίρυνθα. Παραθέτει μια σύντομη περιγραφή, πολύ γενικού χαρακτήρα, με τα συνήθη σχόλια για την ιστορία της περιοχής, ενώ στηλιτεύει τη χρήση ερειπίων από την Τίρυνθα, για την κατασκευή της Γεωργικής Σχολής του Ναυπλίου επί Καποδίστρια. Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Πρόσφατα άκουσα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά την υποτιθέμενη αγάπη της για τις καλές τέχνες, κατέρριψε μέρος της Τίρυνθας, με σκοπό να χρησιμοποιήσει τις πέτρες σε έναν τοίχο γύρω από μια κρατική φάρμα. Αν αληθεύει, αυτή η πράξη είναι πολύ επαίσχυντη. για όποιον έχει βρεθεί στην Ελλάδα, ξέρει καλά ότι δεν λείπει η πέτρα στη χώρα. Το να πιστεύει κανείς ότι οι Έλληνες έπρεπε να καταστρέψουν εσκεμμένα αυτό που είχαν σεβαστεί ακόμη και οι Τούρκοι, δεν λέει πολλά υπέρ των αξιώσεών τους για τον πολιτισμό.”
Παρά τις αρχικές προσδοκίες, η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, όπως η έλλειψη πόρων και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831, η σχολή παραμελήθηκε και τελικά καταργήθηκε το 1873.
Η Γεωργική Σχολή Τίρυνθας παραμένει μια σημαντική ιστορική αναφορά στην προσπάθεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα μέσω της εκπαίδευσης.
ΠΗΓΕΣ
Δημήτριος Λ. Ζωγράφος, Ιστορία της παρ’ ημίν γεωργικής εκπαιδεύσεως
Αφήγηση ενός ταξιδιού στην Ελλάδα το 1830, Trant, T. Abercromby (Thomas Abercromby), 1805-1832
Απεικόνιση
Carl Rottmann, Tiryns 1834
Maison de Capo d’Istria sous les murs de Tirynthe Nauplie dans le golfe d’Argos_REY Etienne_1843-44