[rockyou id=116696337&w=426&h=319]
ΠΑΛΑΜΗ∆ΗΣ, Ναυπλίου και Κλυµένης, Αργείος,
εποποιός. Ήν δε ούτος ανεψιός του βασιλέως Αγαµέµνονος
και προς µητρός. Έσχε δε ευφυώς προς τε φιλοσοφίαν και
ποιητικήν και ευρετής γέγονε του ζ στοιχείου και του π και του
φ και του χ, ψήφων τε και πεσσών και κύβων και µέτρων και
σταθµών.
Περισσότερα εδώ
Αν η Ακροναυπλία έχει χάσει την αρχική μορφή της, το Παλαμήδι διατηρεί όλο το φοβερό του μεγαλείο. Οικοδομημένο στο ψηλό λόφο στα ανατολικά της Ακροναυπλίας, σε ύψος 216 μέτρων συνδέεται με το μυθολογικό παρελθόν της εποχής.
Ο λόφος υποτίθεται πως είχε οχύρωση στα προϊστορικά χρόνια. Το σημερινό, όμως, φρούριο αποτελεί δημιούργημα των Βενετών στις αρχές του 18ου αιώνα . Βεβαιωμένο παραμένει μόνο πως στα βόρεια κράσπεδα του λόφου είχαν ταφεί Μυκηναίοι, όπως έδειξε η ανακάλυψη των πλούσια κτερισμένων λαξευτών τάφων.
Το φρούριο ορθώθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αντικατοπτρίζοντας στην οχύρωσή του όχι μόνο τις απαιτήσεις της εποχής για μια αποτελεσματική άμυνα αλλά και τα «ταραγμένα» οράματα των κατακτητών της περιοχής που στήριξαν στα τείχη του την τελική επικράτησή τους. Κατασκευασμένο ex novo το Παλαμήδι με τα συγκροτήματα των οχυρών του και τους φοβερούς προμαχώνες του συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 18ου αι. και δεν παύει να προκαλεί το θαυμασμό.
Περισσότερα εδώ