ΜΟΝΟ ΣΕ 4 ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ 20 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 180 ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΘΕΣΗ
Συμπαραστάτες χωρίς συμπαράσταση
από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και τον ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ
Παρουσιάστηκε ως εργαλείο προστασίας του δημότη και των επιχειρήσεων από την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Ναυάγησε όμως όταν τα κόμματα επιχείρησαν να τον ελέγξουν.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», ο θεσμός του «Συμπαραστάτη» θα αποτελούνταν από πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους», τα οποία θα δέχονταν καταγγελίες. Κάτι σαν τοπικός Συνήγορος του Πολίτη.
Πού κόλλησε η ιστορία; Η διαδικασία ανάδειξης προσώπου «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική νομοθεσία- απαιτεί οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Ηταν όμως ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουν οι περισσότερες παρατάξεις μεταξύ τους;…
…Οι περισσότερες υποψηφιότητες ήταν κομματικές, φίλοι και γνωστοί των τοπικών αρχόντων, ακόμη και στενοί συνεργάτες τους. Σχεδόν σ’ όλη την Ελλάδα η κάθε παράταξη στα συμβούλια πρότεινε έναν δικό της υποψήφιο. Οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες ήξεραν ότι αποκλείεται να συγκεντρώσει ο «εκλεκτός» τους τα 2/3 των ψήφων που χρειάζονταν ώστε να εκλεγεί. Ετσι ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έπρεπε να είχε ψηφιστεί ο καταλληλότερος για τη θέση, εκείνοι φρόντισαν να αφήσουν το θεσμό… ορφανό…
…Στη διοικητική περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Επτάνησα μόνο στους Δήμους Κεφαλονιάς και Κέρκυρας υπάρχει «Συμπαραστάτης»…
ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο “Συμπαραστάτες χωρίς συμπαράσταση”
Σχετικά άρθρα